2019 - Prinses Irene Brigade

Ga naar de inhoud

2019

Laatste nieuws
Februari

In juni 1994 was het vijftig jaar geleden dat er een herdenking van D-day plaatsvond in Normandië. Aan deze herdenking nam mijn vader ook deel namens de Irene Brigade, omdat hij zelf vijftig jaar geleden daar geland was.
Bij terugkomst vertelde mijn vader emotioneel wat het hem allemaal had gedaan. Vijftig jaar later. Hij vertelde nooit over de oorlog, maar vanaf dat moment werd hij er opener over.
Graag had hij weer willen deelnemen in 2004 aan de zestigjarige herdenking, maar door ziekte was dat niet mogelijk. In februari 2005 is mijn vader overleden en in 2006 ben ik voor het eerst naar Normandië gegaan tijdens D-day. Naar het strand in Arromanches, waarover hij had verteld dat hij daar was geland en naar andere plaatsen, zoals Pont  Audemer.
Bij eb heb ik vervolgens wat zand meegenomen, dat een dierbaar plaatsje heeft gekregen in mijn huis. Dit zand symboliseert voor mij de betekenis van vrijheid. Zand uit de 'eeuwigheid', want zo zie ik strand.


Januari

Tekst en foto: N. Swinkels

Engelandvaarder en Ireneman Huub Trienekens 100 jaar

Op woensdag 30 januari werd Huub Trienekens 100 jaar. Hij was lid van de Irenebrigade en Engelandvaarder.
Toen de oorlog uitbrak zat Huub Trienekens in de Peel en kwam via heel wat omzwervingen op 10 juni 1940 in Engeland aan. Zijn uitgebreide verhaal is terug te vinden op de website van de Prinses Irene Brigade. (http://www.prinsesirenebrigade.nl/interview-in-de-stem-met-h.-trienekens-en-j.-vriends.html).
Namens het bestuur van de VOSKNBPI mocht Nelleke Swinkels de jarige verrassen met een mooi boeket oranje-blauwe bloemen. Hij genoot zichtbaar van alle feestelijkheden en ook het bezoek van Regimentscommandant Haran Gorissen deed de jarige buitengewoon goed.
Zijn hele familie was aanwezig in Breda en ook burgemeester Paul Depla kwam de jarige feliciteren met deze mijlpaal. Trienekens, die nog heel vitaal is, vertelde hem er nog zeker 10 jaar aan te willen plakken!
Naast kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen waren ook medebewoners van Residentie Vredenborgh aanwezig en een aantal goede vrienden van Huub.

Januari

Op  11 januari was het de 78e Regimentsjaardag. Op 11 januari 1941 werd in Congleton de Koninklijke Nederlandse Brigade ‘Prinses Irene’ opgericht. Het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene viert dat feit nog elk jaar op de Generaal-Majoor de Ruyter van Steveninck Kazerne in Oirschot. Bij de ceremonie bij het terrein van het monument worden de slachtoffers van de Veldtocht herdacht door hun namen te noemen en door ze “present” te melden. Opdat wij hen niet vergeten.
Ditmaal ook een historisch moment toen in de Dagorder van de bataljonscommandant het volgende werd meegedeeld:
“Vandaag  op 11 januari 2019, wordt het invasiekoord, op voordracht van de oud-strijders van de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene, ook toegekend aan alle militairen, die tussen 1945 en 1982 registratief ingedeeld zijn geweest bij het Regiment, inbegrepen alle missies in deze periode.
Door het toekennen van het invasiekoord aan alle leden van ons Regiment, hoop ik op een versterking van de onderlinge verbondenheid en verbroedering tussen alle bovengenoemde geledingen binnen het Regiment, zonder daarbij Regimentsgenoten uit te sluiten.
Getekend door de Regimentscommandant van het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene
Lkol H. Gorissen
Oirschot, 11 januari 2019.”

Voorzitter Genmaj b.d. Rudi Hemmes van de VOSKNBPI voegde de daad bij het woord om na zijn speech voorzitter Harry Vleeming van de Vereniging van Oud-Strijders Indië Bataljons Garderegiment Prinses Irene als eerste dit koord uit te reiken. Harry benadrukte daarna in eenbevlogen speech dat de verschillende geledingen van het Regiment  hierdoor nog dichter naar elkaar toe zijn gekomen.
Op 1 februari a.s. zullen de eerste van de waarschijnlijk honderden invasiekoorden uitgereikt worden. Klik hier als u hiervoor ook in aanmerking wenst te komen.

Na afloop van deze ceremonie kunnen in de kantine herinneringen worden gedeeld  en kan iedereen bijpraten met oude vrienden. Een hardloopwedstrijd en  schieten staat ook op het programma voor de actievere fuseliers.
Terug naar de inhoud