2020 - Prinses Irene Brigade

Ga naar de inhoud

2020

Laatste nieuws
Mei 2020

Brug vernoemd naar twee BrigadistenDe gemeenteraad van Oirschot is begin mei akkoord gegaan met het voorstel van B&W om de fiets-en wandelbrug over het Wilhelminakanaal in Oirschot de naam Stönner-Meijwaardbrug te geven. Daarmee worden twee militairen van de Prinses Irene Brigade geëerd die in oktober 1944 bij de bevrijding van Oirschot om het leven kwamen door Duitse beschietingen.
Rinus Stönner overleed op 22 oktober 1944. Hij lag met zijn peloton, met commandant Ton Herbrink, aan de zuidoever van het Wilhelminakanaal en maakte deel uit van een verkenningspatrouille, die in de vroege ochtend in bootjes naar de noordkant probeerde te komen. Halverwege werden ze bestookt door Duits mitrailleurvuur. Stönner werd geraakt en door zijn kompaan naar de zuidoever gezwommen, maar overleed een dag later in het Binnenziekenhuis in Eindhoven. Rinus werd 20 jaar en is begraven op het militaire Ereveld in Mierlo.
De 26-jarige Willem Meijwaard was lid van het korps Mariniers en sloot tijdens de oorlog aan bij de Prinses Irene Brigade. Hij overleed in de buurt van Oirschot op 18 oktober 1944. Hij was met een medesoldaat bezig om een nieuwe dugout te maken bij het kanaal, toen vlakbij een Duitse granaat insloeg. Meijwaard werd in de hals getroffen door een van de scherven en overleed ter plaatse. Willem ligt begraven op de militaire begraafplaats Grebbeberg in Rhenen.
De officiële opening van de brug vindt door het coronavirus pas in het najaar plaats. De brug wordt eind mei 2020 in gebruik genomen. Dat is opnieuw later dan gepland, want toen de brug half februari werd 'ingehesen' werd er nog rekening mee gehouden dat alles in maart gereed zou zijn.

mei 2020


Op Dodenherdenking kreeg Generaal bd en voorzitter van de KNBPI, Rudi Hemmes (*1923), de eer om samen met zijn zoon Ruud digitaal een krans te leggen bij het Nationaal Oorlogsmonument op de Dam in Amsterdam.


April 2020

Straatnamen voor Hedelse gesneuvelde Brigadisten
 

                                               
Helaas is destijds in de straatnaam van de commandant een foutje geslopen. (Foto: M. de Raaf)

Tussen 22 en 26 april 1945 voert de Prinses Irene Brigade zware strijd in Hedel en lijdt daar haar grootste verliezen in de veldtocht, maar liefst twaalf strijders sneuvelen. Na de oorlog eert de gemeente hun toenmalige commandant A.C. De Ruyter van Steveninck met een straatnaam.
Bijna 75 jaar later wordt op initiatief van D’66-wethouder Michiel de Raaf van de gemeente Maasdriel, waar Hedel nu onder valt, unaniem een voorstel aangenomen door het gemeentebestuur om in de nieuwbouwwijk Groene Akkers straten te vernoemen naar deze gesneuvelde Brigadisten. Ook wordt er een informatiebord in de wijk geplaatst met daarop de korte levensverhalen van deze jonge slachtoffers.  
De nieuwe wijk zal waarschijnlijk geen twaalf straten tellen. De eerste drie straten worden vernoemd naar de mannen die postuum zijn onderscheiden: Steven Kraaij uit Putten (Bronzen kruis), Cees Picokrie uit Tilburg en Peter Ligtvoet uit Rotterdam (Bronzen leeuw).


Terug naar de inhoud