2021 - Prinses Irene Brigade

Ga naar de inhoud

2021

Laatste nieuws
Augustus

28 augustus: Wil van der Burgt-dag in Overloon

Een jaar geleden nam Leo Janssen, voorzitter van de Stichting Overloon War Chronicles contact met de webmaster op. Ze zijn bezig met een project om voor de 281 gevallen soldaten op het CWGC kerkhof in Overloon foto’s te zoeken, die ze bij bijzondere gelegenheden op de grafstenen kunnen plaatsen. Hij vroeg of hij mijn info en foto’s van de PIB-website mocht gebruiken van de enige Nederlander die op deze Britse oorlogsbegraafplaats begraven is: Brigadist Wilhelm (“Wil”) Christian van der Burgt. (Klik hier voor meer info over hem op deze website)
Op de 80e verjaardag van het Regiment, zaterdag 28 augustus, werd de webmaster door deze werkgroep uitgenodigd voor de door hun georganiseerde “Wil van der Burgt-dag”. Het Regiment was ook gevraagd aanwezig te zijn en namens het bestuur van de Stichting B&G was Benjamin Hoeberichts, vergezeld van zijn zoontje, afgevaardigd.
Om 10 uur 's morgens werden we in restaurant Bos en Berg Partycentrum in Overloon met koffie en Limburgse vlaai ontvangen. Eén van de bestuursleden van de Werkgroep heette de dertig genodigden, w.o. zes leden van de familie Van der Burgt, van harte welkom en nam het programma voor deze dag door. Daarna hield de webmaster een beknopte voordracht met geprojecteerde foto’s over de geschiedenis van Irenebrigade.

Foto: Peter Arts

Foto: R van de Velde

Vervolgens stapte het gezelschap buiten in gereedstaande Amerikaanse Dodges en Jeeps voor een Battletour van Piet Peters. Ze werden naar de plaatsen gebracht waar de gevechten hadden plaatsgevonden en naar de plek waar Wil en zes van zijn collega's waren omgekomen en tijdelijk waren begraven. Op die locatie waren zeven replica-kruizen geplaatst en vond een kort emotioneel herdenkingsmoment plaats. Twee militaire re-enactors completeerden het geheel.

Foto's:resp.van Peter Arts en R.van de Velde

De rit eindigde op de British War Cemetery aan de Vierlingsbeekseweg, waar een indrukwekkende bloem- en kranslegging plaatsvond door achtereenvolgens de familie Van der Burgt, Benjamin en de webmaster namens het Regiment en de Stichting Overloon War Chronicles. Vervolgens werd een mooie Last Post geblazen en werd de gebruikelijke twee minuten stilte in acht genomen.


Museum van postzegel tot tank  Foto: Peter Arts

Na een heerlijke lunch in het Partycentrum, vertelde de 85-jarige Maarten van der Burgt wetenswaardigheden over de familienaam Van der Burgt.
De laatste activiteit was een bezoek in het 6 km verderop gelegen Groeningen, waar Tonnie Ebben in de enorme kelders van zijn woonhuis het zeer imposante “Museum van postzegel tot tank” heeft ondergebracht. Het behelst een enorme privécollectie van hem over de strijd in Overloon. Het reguliere Oorlogsmuseum in Overloon kan er jaloers op zijn!

Als afsluiting was er in de thuishaven nog een borrel, waar iedereen kon terugkijken op een geslaagde Wil van der Burgt-dag.

Klik hier voor een video van Dennie Hendriks met daarop een gedetailleerd overzicht van deze dag.



28 augustus: 80-jarig jubileum van het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene. Een digitale viering vol van geschiedenis, tradities en de bijzondere, maar ook ontroerende verhalen van onze oud-strijders en DIG dragers.

Heb je misschien de digitale viering gemist? Bekijk dan het indrukwekkende programma hier op YouTube.
Dit stond er op het programma:

-𝘖𝘱𝘦𝘯𝘪𝘯𝘨 𝘥𝘰𝘰𝘳 𝘥𝘦 𝘙𝘦𝘨𝘪𝘮𝘦𝘯𝘵𝘴𝘬𝘢𝘱𝘪𝘵𝘦𝘪𝘯
-𝘝𝘰𝘰𝘳𝘸𝘰𝘰𝘳𝘥 𝘥𝘰𝘰𝘳 𝘥𝘦 𝘙𝘦𝘨𝘪𝘮𝘦𝘯𝘵𝘴𝘤𝘰𝘮𝘮𝘢𝘯𝘥𝘢𝘯𝘵
-𝘝𝘪𝘥𝘦𝘰𝘣𝘰𝘰𝘥𝘴𝘤𝘩𝘢𝘱 𝘏𝘒𝘏 𝘗𝘳𝘪𝘯𝘴𝘦𝘴 𝘐𝘳𝘦𝘯𝘦
-𝘛𝘳𝘢𝘥𝘪𝘵𝘪𝘦𝘴: 𝘏𝘦𝘵 𝘷𝘢𝘢𝘯𝘥𝘦𝘭
-𝘚𝘵𝘰𝘳𝘺𝘵𝘦𝘭𝘭𝘪𝘯𝘨: 𝘍𝘳𝘢𝘯𝘴 𝘷𝘢𝘯 𝘥𝘦𝘳 𝘔𝘦𝘦𝘳𝘦𝘯
-𝘛𝘳𝘢𝘥𝘪𝘵𝘪𝘦𝘴: 𝘏𝘦𝘵 𝘪𝘯𝘷𝘢𝘴𝘪𝘦𝘬𝘰𝘰𝘳𝘥
-𝘋𝘪𝘨𝘪𝘵𝘢𝘢𝘭 𝘋𝘦𝘧𝘪𝘭𝘦́
-𝘚𝘵𝘰𝘳𝘺𝘵𝘦𝘭𝘭𝘪𝘯𝘨: 𝘑𝘢𝘯 𝘚𝘤𝘩𝘶𝘶𝘳𝘮𝘢𝘯
-𝘋𝘪𝘨𝘪𝘵𝘢𝘭𝘦 𝘳𝘰𝘯𝘥𝘭𝘦𝘪𝘥𝘪𝘯𝘨 𝘮𝘶𝘴𝘦𝘶𝘮 𝘉𝘳𝘪𝘨𝘢𝘥𝘦 & 𝘎𝘢𝘳𝘥𝘦
-𝘗𝘪𝘵𝘤𝘩 𝘚𝘵𝘪𝘤𝘩𝘵𝘪𝘯𝘨 𝘉𝘳𝘪𝘨𝘢𝘥𝘦 & 𝘎𝘢𝘳𝘥𝘦 𝘦𝘯 𝘷𝘦𝘳𝘦𝘯𝘪𝘨𝘪𝘯𝘨𝘦𝘯
-𝘚𝘵𝘰𝘳𝘺𝘵𝘦𝘭𝘭𝘪𝘯𝘨 𝘞𝘢𝘴𝘴𝘪𝘭𝘪𝘰𝘴 𝘈𝘵𝘩𝘢𝘯𝘢𝘴𝘪𝘢𝘥𝘪𝘴
-𝘛𝘳𝘢𝘥𝘪𝘵𝘪𝘦𝘴: 𝘊𝘦𝘳𝘦𝘮𝘰𝘯𝘪𝘦𝘦𝘭 𝘵𝘦𝘯𝘶𝘦
-𝘋𝘰𝘤𝘶𝘮𝘦𝘯𝘵𝘢𝘪𝘳𝘦 ‘𝘞𝘪𝘫 𝘻𝘪𝘫𝘯 𝘍𝘶𝘴𝘦𝘭𝘪𝘦𝘳𝘴’
-𝘗𝘳𝘦𝘴𝘦𝘯𝘵𝘢𝘵𝘪𝘦 𝘷𝘢𝘯 𝘊𝘢𝘭𝘷𝘢𝘥𝘰𝘴 ‘𝘍𝘶𝘴𝘦𝘭𝘪𝘦𝘳’
-𝘊𝘢𝘭𝘷𝘢𝘥𝘰𝘴 𝘮𝘰𝘮𝘦𝘯𝘵 𝘮𝘦𝘵 𝘥𝘦 𝘙𝘦𝘨𝘪𝘮𝘦𝘯𝘵𝘴𝘢𝘥𝘫𝘶𝘥𝘢𝘯𝘵
-𝘈𝘧𝘴𝘭𝘶𝘪𝘵𝘪𝘯𝘨 𝘥𝘰𝘰𝘳 𝘥𝘦 𝘙𝘦𝘨𝘪𝘮𝘦𝘯𝘵𝘴𝘬𝘢𝘱𝘪𝘵𝘦𝘪𝘯
-𝘉𝘦𝘩𝘪𝘯𝘥-𝘵𝘩𝘦-𝘴𝘤𝘦̀𝘯𝘦𝘴

We hopen dat u zich door deze digitale viering toch verbonden voelt met het Regiment.
Volo et Valeo!

27 augustus



Precies 80 jaar geleden reikte Koningin Wilhelmina in het basiskamp Wrottesley Park in Wolverhamton het vaandel uit aan de Brigade met daarop de naam van haar kleinkind Prinses Irene. Op deze dag werd er in Oirschot stilgestaan bij allen die ons ontvallen zijn de die tijd dat het Regiment bestaat. Een doorsnee van het Regiment, bestaande uit de oud-strijders Frans van der Meeren, Max Wolf en Karel Zwart, onze DIG-dragers en afvaardigingen van de verenigingen en het bataljon woonden een aangepaste ceremonie bij.

Januari

Op 18 januari bereikte ons het bericht dat Theo van Liempt op 92-jarige leeftijd is overleden.
Theo was een vaste bezoeker van de reünies van de VOSKNBPI. Kort na de reünie van 2011 nam Webmaster Richard van de Velde een interview af met Theo, in zijn woonplaats Eindhoven. Helaas kreeg hij een jaar later een herseninfarct en kwam in een verpleeghuis terecht.  
Theo was het jongste actieve lid ooit van de Brigade. Toen de pas 16-jarige Theo in maart 1945 de enthousiaste verhalen van zijn twee broers Jan en Wim hoorde over het opleidingscentrum van de Brigade in Bergen op Zoom, was hij niet meer te houden en ging op eigen initiatief en zonder een cent op zak met de trein daar ook naartoe. De wacht liet hem binnen, omdat zijn broers ook op de kazerne huisden. Toen de leiding van zijn huiselijke situatie hoorden, vond men zolang een baantje voor hem bij het Motor Transport Toezicht.  Enkele dagen later moest hij op de keuring verschijnen , maar werd hij zonder opgaaf van redenen afgekeurd. Jan en Wim wendden zich toen tot kapitein Vettewinkel  en hij regelde een herkeuring voor Theo. Dit keer werd hij goedgekeurd en kwam als hulp in de kazernekeuken terecht.
Zowel Jan, Wim als Theo zijn eind april 1945 niet meer ingezet bij de laatste actie van de Irenebrigade bij Hedel.

Wij wensen zijn partner Corrie en zijn familie veel sterkte toe om dit verlies te dragen.

Klik hier voor het uitgebreide en zeer interessante interview met Theo.


Terug naar de inhoud