A. Pot - Prinses Irene Brigade

Ga naar de inhoud

A. Pot

Erelijst gesneuvelden > Namenlijst slachtoffers VK
Foto: Jim Parrot

Achternaam: Pot
Voornamen: Arie
Voorletters: A.
Rang: Korp.
Mil. onderdeel: Kon.Ned.Brig.Prinses Irene
Geboorteplaats: Vlaardingen
Geboortedatum: 04-04-1913
Overlijdensplaats: Netheravon, Wiltshire
Overlijdensdatum: 18-02-1944
Begraafplaats: North Tidworth Military Cemetery te Tidworth
Gemeente: Tidworth
Provincie: Wiltshire
Land: Verenigd Koninkrijk
Vak: F
Nummer: I

Bron foto grafsteen: OGS

De ouders van Arie waren Joost Pot (1886-1956) en Anna Maria Cornelia van Vliet (1892-1927) Ze trouwden op 12 maart 1912 in Den Haag en kregen twee kinderen:
  • Arie  (*1913-1944)
  • Lamberdine Hendrine (1915-1995). Wanneer deze familie vanuit Nederland naar Zuid-Afrika is vertrokken is niet bekend.

Kort nadat het  nieuws van de inval in Nederland op 10 mei 1940 bekend werd, meldden de eerste vrijwilligers zich in Zuid-Afrika om in Nederland te vechten. Vermoedelijk  gingen enkele mannen daarna richting Europa, om tegen de Duitsers te vechten. Tegen de tijd dat ze Zuid-Afrika verlieten, had Nederland al gecapituleerd. Deze  mannen kwamen uiteindelijk in Groot-Brittannië terecht, waar ze onder diverse functies vervulden. Bij de oprichting van het Nederlandse Legioen sloten zich in  de eerste periode in ieder geval ongeveer zeven man uit Zuid-Afrika aan.  

In juli 1940 volgde een oproep in de Zuid-Afrikaanse  pers, onder andere in het Hollands Weekblad voor Zuid-Afrika, aan alle mannelijke Nederlanders, geboren tussen 1904 en 1920, om zich te laten  registreren bij het Nederlandse consulaat in Pretoria. Kort erop volgde een  Koninklijk Besluit, waarin stond dat alle Nederlanders, geboren tussen 1904 en  1921 en woonachtig in Groot-Brittannië, Noord-Ierland en de Unie van Zuid-Afrika, zich verplicht moesten laten registeren. Naar aanleiding van deze oproep kwamen eind augustus 1940 540 Nederlandse rekruten aan bij het  Nederlandse Legioen in Porthcawl, Groot-Brittannië. Dit waren veelal Nederlanders die vanuit Nederland waren gevlucht naar Groot-Brittannië en  dienstplichtigen die in Groot-Brittannië woonachtig waren.

De regering in Londen was bang dat veel Nederlandse  dienstplichtigen in Zuid-Afrika, maar ook elders, in dienst zouden gaan in het  leger van het land waar ze verbleven. Daarop volgde het besluit dat elke  Nederlander, die diende in een niet-Nederlandse krijgsmacht zonder dat hem  hiervoor koninklijk verlof was verleend, het Nederlanderschap kwijt zou raken.  Hij mocht wel dienen in een geallieerde krijgsmacht, maar moest vooraf  toestemming vragen aan het consulaat.


 Passagierslijst Samaria, (Bron: Ludmilla van Santen)

Arie kwam op 15 mei 1941 vanuit Durban, Zuid-Afrika, via Java, aan in Liverpool. Hij reisde 1e klas met het schip Samaria. Volgens de passagierslijst mogelijk met zijn echtgenote. Arie was in 1933 getrouwd met Nancy Steel. Arie overleed zes weken voor de geboorte van zijn dochter. Zijn vrouw overleed in 1948, toen dit dochtertje 4 1/2 jaar oud was. Ze groeide op bij haar peetmoeder in Engeland en heeft tussen 1960 en 1963 bij Lamberdine, de zus van Arie, in Nederland gewoond.
Hoe Arie precies in Engeland  bij de Prinses Irene Brigade terecht is gekomen, is nog onduidelijk. Feit is dat hij met de Irene Brigade in november 1943 in en rond Dovercourt  vertoefde. Hier werd de Brigade ingezet bij de kustbewaking. Prins Bernhard bracht hier op 1 november 1943 de manschappen een bezoek. Het was er vrijwel dag en nacht luchtalarm. Er werd  een brigade-order uitgevaardigd, waarin een omschrijving stond van plaatsen waar de mannen zich wel en niet mochten bevinden. Sleeping-out-passes werden niet  meer verleend, maar daarentegen mochten gehuwde militairen hun echtgenotes voor  veertien dagen laten overkomen.

Door de vele veldoefeningen werden er zeer lange dagen  gemaakt. Deze oefeningen waren soms wel erg realistisch gezien het aantal  gewonden:
  • kapitein Haitink werd door arm en en hoofd geschoten en moest een oog missen
  • wachtmeester Schimmel moest eveneens een oog missen
  • en .........wachtmeester Arie Pot werd met twee Engelse militairen gedood door een in de loop ontplofte mortiergranaat
Arie is begraven op het North Tidworth Military Cemetery in Tidworth.

Op het terrein van de Nederlandse  ambassade in Pretoria staat een monument met een plaquette, ter nagedachtenis  aan gesneuvelde Nederlanders uit de Unie van Zuid-Afrika. Hierop staan, behalve  twee in Engeland overleden mannen van de Irene Brigade J. Thomas en A. Pot, ook de  namen van twee in de strijd gesneuvelde Irenemannen: A. Bonte en J. Grootendorst.  De graven van de twee laatstgenoemden staan elders op deze site vermeld bij Erelijst gesneuvelden.

 
Bron: C. Hijzeler en forumleden van stamboomvragenforum
Terug naar de inhoud