A.E. Verstraeten - Prinses Irene Brigade

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

A.E. Verstraeten

Erelijst gesneuvelden > Namenlijst slachtoffers Engeland
Achternaam: Verstraeten
Voornamen: André Oscar 
Voorletters: A.O. 
Rang: Sold.1e kl.     
Mil. onderdeel: Ned.Tr.Engeland     
Geboorteplaats: Axel 
Geboortedatum: 28-10-1920 
Overlijdensplaats: Wolverhampton, Staffordshire 
Overlijdensdatum: 02-10-1944 
Begraafplaats: Borough Cemetery te Wolverhampton 
Gemeente: Wolverhampton   
Provincie: Staffordshire 
Land: Verenigd Koninkrijk 
Vak: WP 
Nummer: 39

De ouders van André waren metselaar Edmond "Mon" Verstraeten (*Assenede 1891- Westdorpe 1962) en Irma Carolina de Vleeschauwer (*Kieldrecht 1892-- Westdorpe 1973).

Familiefoto uit begin jaren dertig: v.l.n.r. Margaretha, Edmond, Camiel, Rachel, Irma en André

 Ze trouwden op 29 januari 1914 en kregen op de Reep op de zgn. Sassing (gehucht tussen Axel en Sluiskil) samen vier kinderen: Rachel Felicita Melanie (1914-2011) die in 1935 trouwde met chauffeur Eduardus Franciscus van Esbroek (1914-1987), Camillus (*1915) , Margaretha (*1917) en André Oscar (1920-1944).
In de jaren vijftig verhuisde het gezin naar Axel, waar ze in de Weststraat een IJscohuis runden.

In de meidagen van 1940 nam vrijgezel André als truckchauffeur de plaats in van zijn zwager Edward van Esbroek, die al enkele kinderen had en geen risico wilde lopen. André werd gedwongen om terugtrekkende marechaussees met een vrachtauto naar het zuiden te brengen. Ze overnachtten in Frankrijk in kazernes of kloosters. Van de marechaussees moest hij wc's schoonmaken, soms gebeurde dat hardhandig....Onderweg in Frankrijk zagen zij nauwelijks soldaten, maar burgers op de vlucht des te meer.
Na bijna vier weken omzwervingen tot in Nantes toe, kwamen ze uiteindelijk aan in Brest, waar de marechaussees aan boord gingen. De chauffeurs wilden hun vrachtwagen niet in de steek laten en lieten de eerste boot naar Engeland vertrekken. Na een week op de kade te hebben gestaan zijn ze toch met de Flensburg naar Engeland vertrokken. Ze hadden weinig keus daar ze dachten dat de Duitsers het ook op hun hadden gemunt, omdat ze Nederlandse troepen hadden helpen te ontsnappen.
Klik hier voor het dagboek van André over de eerste oorlogsweken.

De chauffeurs werden met alle andere Nederlandse troepen naar Porthcawl gedirigeerd, waar ze in een  tentenkamp verbleven. De positie van de chauffeurs  was uitzichtloos: ze konden niet terug naar Nederland, maar mochten als burger ook niet in een militair kamp verblijven. Er hing een gevangenis of interneringskamp boven hun hoofd. Ze waren vanzelfsprekend erg gebeten op de marechaussees die hen dit had aangedaan......

In het tentenkamp verbleven ze met acht man in een tent in een uithoek van het veld. Ze moesten wachtlopen, corvee doen, aardappels schillen e.d.  Bij hoog bezoek werd hen verboden zich buiten de tent te begeven. Tussenkomst van een Engelse advocaat bewerkstelligde dat de contracten met de chauffeurs werden nageleefd en ze kregen eindelijk loon. Minister van Kleffens, namens de regering, zorgde daarna dat hun positie verder werd verbeterd. Op 29 januari 1941 te Congleton moesten alle chauffeurs een contract tekenen als vrijwillig dienend militair en werden zodoende 'vrijwillig' ingelijfd bij de Prinses Irene Brigade.

Zeeuwse burgerchauffeurs in Wrottesley Park, Wolverhampton, oktober 1941. Links vooraan André, rechts Dht. Ortele uit Axel.


  André had ook muzikale kwaliteiten

    
`                       Hier zien we Oscar samen met zijn toenmalige vriendin Gilberte Milo.

Klik hier voor telegram en brieven van André uit Engeland

Op 2 oktober 1944 werd André ingeschakeld bij het ontruimen van het kamp Wrottesley Park in Wolverhampton. Hij was de laatste die met zijn legertruck het kamp uitreed. Op weg naar het zuiden raakte hij betrokken bij een aanrijding met een personenauto, waardoor hij overleed. 

André werd op het Nederlandse Ereveld Borough Cemetery te Wolverhampton begraven.

   
 
 
Irma en Rachel Verstraeten brachten na de oorlog een bezoek aan het graf van André in Wolverhampton en vertelden aan een journalist, dat hij als jongen van negentien nog nooit één dag van huis was geweest.

Bron foto's: Annie Schoof-van Esbroek
 
Zoeken
Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu