Alvares, E.L - Prinses Irene Brigade

Ga naar de inhoud

Alvares, E.L

Erelijst gesneuvelden > Namenlijst slachtoffers Veldtocht
Achternaam: Alvares (z)
Voornaam: Edouard Leo
Voorletters: E.L.
Rang: Dpl.Sold.
Mil. Onderdeel: Kon.Ned.Brig.Prinses Irene
Geboorteplaats: Paramaribo, Sur.
Geboortedatum: 11-06-1910
Overlijdensplaats: Broekhoven
Overlijdensdatum: 27-10-1944  
Begraafplaats: Gem. begraafplaats te Eindhoven
Gemeente: Eindhoven
Provincie: Noord-Brabant
Land: Nederland
Vak: K.K.
Rij: 5
Nummer: 185    

Bron foto grafsteen: OGS

De juiste schrijfwijze van zijn naam is nog steeds onduidelijk. Zijn graf (zie hierboven)is op de gemeentelijke begraafplaats te Eindhoven. Zijn naam is daar 'Alvares'. Op de plaquette van het monument aan de Waterkant, Paramaribo, staat hij ook als Leo Alvares, waar in andere geschriften weer gesproken wordt van Alvarez.

Leo was afkomstig uit Suriname, maar woonde in New York. Toen de oorlog uitbrak, moest hij zich melden en kreeg een opleiding in Canada. Van hieruit werd hij overgebracht naar Engeland waar hij werd ingedeeld bij de Prinses Irene Brigade. Tijdens de veldtocht maakte hij deel uit van de paracommandogroep en was ingedeeld bij de artillerie en pantserwagens.
Leo overleed tijdens gevechten nabij Broekhoven (Tilburg) op 25 oktober 1944.  

"Op woensdag 25 oktober 1944 om 7.00 uur, rukte de 46e Brigade van de 15e Schotse Divisie op vanuit de richting Oirschot naar de oostkant van Tilburg. Tegelijkertijd probeerde Gevechtsgroep II van de Prinses Irene Brigade vanuit het zuiden, richting Hilvarenbeek, een doorbraak te forceren op Broekhoven. Deze plaats diende als basis voor de uiteindelijke aanval op Tilburg. (...) De Duitsers hadden aan het riviertje de Oude Ley een vooruitgeschoven verdediging ingericht en beschikte over goede pantserafweerwapens. Door dit vijandelijk vuur en het drassige en zeer open terrein, konden de tanks niet verder oprukken. De scoutcars werden teruggehaald naar het Recce hoofdkwartier, maar zij werden daar 'uitgepeild' en bedolven onder een spervuur van Duitse artillerie. Hierdoor sneuvelde G. Dijkstra en vielen zeer veel gewonden. Infanteristen konden op een gegeven moment ook niet verder meer en groeven zich in. Nadat krachtig artillerie- en mortiervuur op de Duitsers werd afgegeven, werd de vooruitgeschoven vijandelijke post uitgeschakeld ten koste van nog eens drie doden (J. Buytelaar, E. Alvares en A. Berkley) en een groot aantal gewonden."


Terug naar de inhoud