Bijlsma, A.C. - Prinses Irene Brigade

Ga naar de inhoud

Bijlsma, A.C.

Erelijst gesneuvelden > Namenlijst slachtoffers Veldtocht
Achternaam: Bijlsma
Voornaam: Anton Cornelius
Voorletters: A.C.
Rang: Sold.
Mil. Onderdeel: Kon.Ned.Brig.Prinses Irene
Geboorteplaats: Vernum
Geboortedatum: 04-03-1919
Overlijdensplaats: St.Joris-Winge, (B)
Overlijdensdatum: 07-09-1944   
Begraafplaats: Stadsbegraafplaats te Leuven
Gemeente: Leuven
Provincie: Brabant
Land: België
Vak:  
Rij:  
Nummer: 1  

Bron foto grafsteen: OGS    

De ouders van Anton waren Sijbe Sijbrens Bijlsma (1882-1964) en Antje Aartz (1887-1951) uit het Friese Noordbergum. Ze kregen samen vier kinderen:
  • Suibert, (*1915), vwoonachtig in Smallingerland
  • Peter Anton (1916-1990), in 1939 getrouwd met Mina Vissia
  • Anton Cornelius (1919-1944),
  • Geertje, getrouwd in Eindhoven met Jan Vogels
  • Maria Margareta (*1921), getrouwd met A. van de Veen, woonachtig in Brunsum


Anton, staande 3e van  links tijdens zijn opleiding net voor de oorlog uitbrak

Toen de oorlog uitbrak was Anton dienstplichtig als artillerist in IJzendijke. Hij zag kans met de grote groep militairen en marechaussees naar Frankrijk te vluchten en toen per boot de oversteek naar Engeland te maken. Hier maakte hij tenslotte deel uit van de Prinses Irene Brigade, waar hij motorordonnans werd. Hij was bevriend met Jelte Antonides, die later in Zeeland omkwam. Hier zien we hen samen op de fiets in Wolverhampton.

Op 6 april 1942 trouwde Anton met May Jones en op 9 oktober 1942 werd hun dochter Anna Lily geboren.


De trouwfoto van Anton en May Jones op 6 april 1942, links van Anton zijn vriend en 'bestman' H. Bergman


Anton en zijn vrouw May met hun baby Anna Lily, die werd geboren op 9 oktober 1942

De scoutcars en pantserwagens van de Prinses Irene Brigade, die op 6 september 1944 vanuit het bevrijde Leuven kwamen, waren behangen met bloemen. In jubelstemming trok de colonne, met de Recce  (verkenningsafdeling) voorop, via deze weg naar Beringen. Vlak voor St.Joris-Winge, werd er plotseling vooraan gestopt, vanwege een exploderende granaat, waardoor verschillende voertuigen in elkaar schoven. Totaal onverwacht werd de voorste gevechtsgroep van voren en van de rechterflank beschoten door Duitse kanonnen en mitrailleurs. De eerste recce scoutcar werd buiten actie gesteld, doordat chauffeur Henk de Groot werd getroffen door een sniperkogel. Alle wagens stonden daardoor stil en iedereen moest de wagens uit om  verdedigende posities in te nemen. Enkele Duitse “SP guns”, ofwel geschut dat op eigen kracht kon verplaatsen, stonden op ong. 600 meter zijwaarts bij een boerderij gedekt door struikgewas.
Twee Duitse Pantzer-tanks, waarvan er één stond opgesteld op het hoger gelegen Tafelbos nabij Kolverendries, beschoot dit kruispunt Leuvensesteenweg/Tweevijverstraat. Bij deze beschietingen werden motorrijder Anthoon Bonte en soldaat Anton Bijlsma zwaar gewond. Zij overleden later aan hun verwondingen.
De manschappen van de Brigade zochten dekking in droge  sloten langs deze weg en tijdens de Duitse beschietingen bracht de artillerie  van de Brigade in korte tijd anti-tankgeschut en zeven ponders in stelling. Nadat ook nog Britse tanks werden ingezet, bleek enkele uren later, dat de meeste Duitse artillerie buiten gevecht was gesteld of verdreven.
De gevechten duurden bijna vijf uur en er vielen in totaal vijftien gewonden en drie doden aan de kant van de Brigade. De materiële verliezen bedroegen zeven voertuigen en een motorfiets.
  
Klik hier voor meer gedetailleerde informatie.

1e graven van Anton en Anthoon in Leuven (Bron: OGS)

Zowel Anthoon Bonte als Anton Bijlsma werden op de gemeentelijke begraafplaats in Leuven begraven.

In mei 2019 is in St. Joris-Winge een monument met plaquette van deze drie slachtoffers onthuld. Klik hier voor meer informatie.
Terug naar de inhoud