Bijlsma, A.C. - Prinses Irene Brigade

Ga naar de inhoud

Bijlsma, A.C.

Erelijst gesneuvelden > Namenlijst slachtoffers Veldtocht
Achternaam: Bijlsma
Voornaam:   Anton Cornelius
Voorletters: A.C.
Rang: Sold.
Mil. Onderdeel: Kon.Ned.Brig.Prinses Irene
Geboorteplaats: Vernum
Geboortedatum: 04-03-1919
Overlijdensplaats: St.Joris-Winge, (B)
Overlijdensdatum: 07-09-1944   
Begraafplaats: Stadsbegraafplaats te Leuven
Gemeente: Leuven
Provincie: Brabant
Land: België
Vak:  
Rij:  
Nummer: 1  

Bron foto grafsteen: OGS    

De ouders van Anton waren Sybe Sybrens Bijlsma (*1882) en Antje Aartz uit het Friese Noordbergum.
Anton, staande 3e van  links tijdens zijn opleiding net voor de oorlog uitbrak
Toen de oorlog uitbrak was Anton artillerist in IJzendijke. Hij zag kans met de grote groep militairen en marechaussees naar Frankrijk te vluchten en toen per boot fde oversteek naar Engeland te maken. Hier maakte hij tenslotte deel uit van de Prinses Irene Brigade, waar hij motorordonnans werd. Hij was bevriend met Jelte Antonides, die later in Zeeland omkwam. Hier zien we hen samen op de fiets in Wolverhampton.
De scoutcars en pantserwagens van de Prinses Irene Brigade, die op 6 september 1944 vanuit het bevrijde Leuven kwamen, waren behangen met bloemen. In jubelstemming trok de colonne, met de Recce  (verkenningsafdeling) voorop, via deze weg naar Beringen. Vlak voor St.Joris-Winge, werd er plotseling vooraan gestopt, vanwege een exploderende  granaat, waardoor verschillende voertuigen in elkaar schoven. Totaal onverwacht werd de voorste gevechtsgroep van voren en van de rechterflank beschoten door Duitse kanonnen en mitrailleurs. De eerste recce scoutcar werd buiten actie gesteld, doordat chauffeur Henk de Groot werd getroffen door een sniperkogel. Alle wagens stonden daardoor stil en iedereen moest de wagens uit om  verdedigende posities in te nemen. Enkele Duitse “SP guns”, ofwel geschut dat op eigen kracht kon verplaatsen, stonden op ong. 600 meter zijwaarts bij een boerderij gedekt door struikgewas.
De Duitse artillerie, die stond opgesteld op het hoger  gelegen Tafelbos nabij Kolverendries, beschoot dit kruispunt Leuvensesteenweg/Tweevijverstraat. Bij deze beschietingen werden motorrijder Anthoon Bonte en  soldaat Anton Bijlsma zwaar gewond. Zij overleden later aan hun verwondingen.
De manschappen van de Brigade zochten dekking in droge  sloten langs deze weg en tijdens de Duitse beschietingen bracht de artillerie  van de Brigade in korte tijd anti-tankgeschut en zeven ponders in stelling.  Nadat ook nog Britse tanks werden ingezet, bleek enkele uren later, dat de  meeste Duitse artillerie buiten gevecht was gesteld of verdreven.
De  gevechten duurden bijna vijf uur en er vielen in totaal vijftien gewonden en  drie doden aan de kant van de Brigade. De materiële verliezen bedroegen zeven  voertuigen en een motorfiets.    
Klik hier voor meer gedetailleerde informatie.


De trouwfoto van Anton  en May op 6 april 1942, links  van Anton zijn vriend en 'bestman' H. Bergman


Anton en zijn vrouw May met hun baby Anna Lily, die werd geboren op 9 oktober 1942

In mei 2019 is in St. Joris-Winge een monument met plaquette van deze drie slachtoffers onthuld. Klik hier voor meer informatie.
Terug naar de inhoud