Breejen, N. den - Prinses Irene Brigade

Ga naar de inhoud

Breejen, N. den

Erelijst gesneuvelden > Namenlijst slachtoffers Veldtocht
Achternaam: Breejen
Tussenvoegsels: den
Voornaam: Nicolaas 
Voorletters: N. 
Rang: Sold.
Mil. Onderdeel: Kon.Ned.Brig.Prinses Irene 
Onderscheiding: KvV 
Geboorteplaats: Delft 
Geboortedatum: 11-12-1916 
Overlijdensplaats: Breville, Fr. 
Overlijdensdatum: 15-08-1944  
Begraafplaats: Militair ereveld Grebbeberg te Rhenen 
Gemeente: Rhenen 
Provincie: Utrecht 
Land: Nederland 
Vak:   
Rij: 8 
Nummer: 41    

  
Op deze foto: Moeder Cornelia Johanna de Breejen-Bremer, met de dochters Catharina, Cornelia Johanna en Catharina Theodora ("To").    

De ouders van Nico waren loswerkman Nicolaas den Breejen (*1890) en Cornelia Johanna Bremer (*1896). Zij kregen samen de volgende kinderen:  Cornelis (1913) Pieter David Johannes (1915), Nicolaas (1916) Johannes Gerardus (1920), Catharina (1923), Cornelia Johanna (1926), Gerardus Cornelis (1929), Catharina Theodora (1931). De familie Den Breejen woonde vanaf november 1935 in de Bankastraat 38. Later is dit huis vernummerd tot nummer 90.  

Nico was van beroep ramen-en kistenmaker. Hij moest met nog twee broers in maart 1941 voor de Arbeitseinsatz naar Frankrijk of Duitsland om te werken. Hij ging met een broer naar Frankrijk en de andere broer vertrok richting Duitsland. Op een gegeven moment kwamen ze met verlof naar huis. Zijn ene broer wilde niet meer terug en dook onder. Helaas werd hij al snel verraden en kwam in een concentratiekamp terecht. Nico ging wel terug,  maar zodra hij in Frankrijk kwam, vluchtte hij en tekende april 1942 bij het Vreemdelingen Legioen. (Meer details over dit Legioen kunt u lezen op de interessante site van Frans Jansen: www.kwaak99.demon.nl) Hier maakte hij als soldaat, onder nr. 10540, in Noord-Afrika deel van uit van 23 augustus 1942 tot september 1943.

Via het consulaat in Algiers zag hij samen met een vriend kans om bij  het Nederlandse leger te tekenen. Ze werden meteen doorgestuurd naar Engeland. In november 1943 kwam hij in Wrottesley Park te Wolverhampton aan en werd ingedeeld bij de Recce van de Prinses Irene Brigade.

 Aangekomen in Normandië sneuvelde hij na ruim een week. Dit is er bekend over de wijze waarop Nico is omgekomen:

' Tot overmaat van ramp sneuvelde in deze turbulente nacht ook de tweede militair van de Irene Brigade: N. den Breejen. Een soldaat die naar  buiten ging, zette per ongeluk een alarmsignaal in werking. In de verwarring die hierdoor ontstond, werd hij door 'eigen vuur' gedood.'
'Toen onze gevechtsgroep in de alarmstellingen zaten, is Nico den Breejen van de luisterpost achter zijn brengun doodgeschoten. Ik heb de jongen begraven achter het kerkje in Ranville op een plek gereserveerd als British Cemetry. Hij is de tweede van onze Bde die gesneuveld is en ligt nu naast sgt. Lammers van het Rode Kruis die gisteren door een scherf werd getroffen. Die granaten ontploffen in de bomen en alle scherven regenen neer, erg gevaarlijk.
'De dominee hield een kleine dienst en ik was als enige officier van G.G.III aanwezig, een paar woorden gezegd hoewel dit niet gebruikelijk is. Heel eenvoudig met een paar jongens erbij die hem met telefoonlijnen in 't graf hebben laten zakken. Het lijk gewoon gewikkeld in een deken en meer niet. De Jongh en Langhout  maakten een mooi houten kruis waarop de helm geplaatst werd. De graven worden netjes onderhouden en later zal er wat meer zorg aan besteed worden.' (Tekst van Ltn. Badings)

Na de oorlog heeft Nico als Engelandvaarder postuum het Kruis van Verdienste ontvangen:
KB van 12 febr. 1944 No. 02: "wegens het beleidvol voorbereiden en uitvoeren van een plan tot ontsnapping uit bezet Nederland, waarna, na vele moeilijkheden te hebben ondervonden, Engeland werd bereikt".
  
Terug naar de inhoud