Breure, A.L - Prinses Irene Brigade

Ga naar de inhoud

Breure, A.L

Erelijst gesneuvelden > Namenlijst slachtoffers Veldtocht
Achternaam: Breure
Voornaam: Arie Leendert 
Voorletters: A.L. 
Rang: Korp. 
Mil. Onderdeel: Kon.Ned.Brig.Prinses Irene 
Geboorteplaats: Dinteloord 
Geboortedatum: 16-04-1905 
Overlijdensplaats: Nieuwland (Z) 
Overlijdensdatum: 15-01-1945  
Begraafplaats: Gem. Begraafplaats te Dinteloord 
Gemeente: Steenbergen 
Provincie: Noord-Brabant 
Land: Nederland 
Vak:   
Rij: 4 
Nummer: 6          

Arie Breure werd in 1905 geboren als derde kind van een boerengezin met elf kinderen, dat woonde op een grote boerderij op de kleigrond in Dinteloord. Aangezien hij de derde van vijf zoons was en de boerderij in de regel overging op de jongste zoon waren er voor hem geen redenen om daar te blijven werken. Op 15 maart 1928 emigreerde hij om die reden naar St. John, bij Novia Scotia aan de oostkust in Canada. Enige tijd later verhuisde hij naar Cardston, nabij Calgary, waar hij rond 1930 een boerderij kocht.


Op de foto staat hij op een zaaimachine getrokken door 5 paardenIn juni 1937 verkreeg hij van de Canadese autoriteiten de Canadese nationaliteit.
Hij werd in het najaar van 1939 opgeroepen om dienst te nemen in het Canadese leger. Hier maakte hij van november 1940 tm. augustus 1942 officieel deel uit. Zie hierboven ook de foto van hem met op de rechterschouder "Canada".Op 8 april 1943 diende Arie officieel een verzoekschrift in bij de minister van Justitie Van Angeren in Londen, om verlof te verlenen tot het zich begeven in Canadese krijgsdienst voor genoemde periode. Helaas is niet meer te achterhalen hoe en wanneer precies Arie de overstap maakte van het Canadese leger naar de Prinses Irene Brigade.

Feit is wel dat hij in 1943 in het Nederlandse kamp gestationeerd was te Wolverhampton. Hier trouwde hij op 3 juni 1944 met de 22-jarige Mrs. Anita Porter, zie foto. Het was bijzonder wrang dat hij een week later al vertrok naar Zuid-Engeland en zijn vrouw daarna nooit meer zou zien.
 
In november 1944 werd Zuid Nederland bevrijd. Arie Breure, bezocht toen uitgebreid zijn familie in Dinteloord. Zijn een jaar jongere broer, inmiddels getrouwd en met 3 kinderen, die altijd in zijn jeugd een slaapkamer met hem deelde, sliep nog een nachtje met hem samen op de ouderlijke boerderij ”om bij te praten”.
 
In januari 1945 verbleef Arie met de Brigade in de omgeving van Nieuwland. Op 15 januari wilde hij wat zaken opsturen naar zijn vrouw in Engeland. Hij zocht toen in een boerenschuur in Nieuwland naar een houten kistje om die spullen in te doen en vond daar door een geplaatste boobytrap de dood.


m.b.v. dit document uit 1946 kon zijn weduwe een uitkering aanvragen

Een groot gedeelte van de tekst en alle foto's en documenten zijn namens de familie aangeleverd door Dirk Breure uit Breda.


Terug naar de inhoud