Buijtelaar, J.C. - Prinses Irene Brigade

Ga naar de inhoud

Buijtelaar, J.C.

Erelijst gesneuvelden > Namenlijst slachtoffers Veldtocht
Achternaam: Buijtelaar
Voornaam: Johannes Cornelis
Voorletters: J.C. 
Rang: Sergt.Mariniers Mil. 
Onderdeel: Ged.Kon.Ned.Brig.Prinses Irene 
Geboorteplaats: Den Haag 
Geboortedatum 28-05-1915 
Overlijdensplaats: Tilburg 
Overlijdensdatum: 25-10-1944   
Begraafplaats: Gem. begraafplaats te Eindhoven 
Gemeente: Eindhoven 
Provincie: Noord-Brabant
Land: Nederland 
Vak: K.K. 
Rij: 4 
Nummer: 175    
1e graf 

De ouders van Johan waren Johannes Cornelis Buijtelaar (1882-) en Pieternella Middendorp (1883-1967). Samen kregen ze vier kinderen: Pieternella ("Nel") 1914-2004, Anton (1916-1935), Johannes Cornelis (1915-1944) en .......


 
Johan in Zuid-Afrika (bron foto's: Raymaakers website)

Johan maakte bij de Brigade deel uit van de sectie mariniers en kwam bij de veldtocht  terecht nabij Tilburg. Hier hadden de Duitsers bij het gehucht Broekhoven aan het riviertje de Oude Ley een vooruitgeschoven verdediging ingericht en beschikte over goede pantserafweerwapens. Door het drassige en zeer open terrein en door de gevreesde 88 mm kanonnen van de Duitsers konden de tanks niet verder oprukken. Desondanks rukte op 25 oktober 1944 de 2e gevechtsgroep (o.l.v. kapitein van de mariniers H. Arends) onder zwaar artillerie- en mortiervuur op, maar werd ten zuiden van de Leij tot staan gebracht. Ondanks herhaalde pogingen, lukte het niet om over de Leij te komen. Het zwaartepunt van de Duitse verdediging lag in en om een groot fabriekcomplex van Verschuuren-Piron bij Broekhoven, welk complex niet veel last ondervond van het Engelse artillerievuur.
De scoutcars werden teruggehaald naar het Recce-hoofdkwartier, maar zij werden daar 'uitgepeild' en bedolven onder een spervuur van de Duitse artillerie. 
Voor die colonne uit gingen drie verkenningssecties, waarvan een sectie uit Nederlandse mariniers bestond. Zij kwamen onder Duits mitrailleurvuur te liggen. Daarbij raakte sergeant der mariniers J.C. Buijtelaar zwaar gewond. Hij bezweek spoedig aan zijn verwonding.

'We lagen vlakbij dat bruggetje in Broekhoven (Tilburg) in een greppel en er kwam een mof met en witte zakdoek onze richting op. Sergeant Buijtelaar ging met een paar van zijn mannen naar die man en liep in een hinderlaag. Enkele Duitsers werden gevangen genomen, maar de sergeant was ondertussen al doodgebloed.'

Nadat krachtig artillerie- en mortiervuur op de Duitsers werd afgegeven, werd de vooruitgeschoven vijandelijk post uitgeschakeld ten koste van nog eens drie doden (W.G. Veerman, E. Alvares en A. Berkleij) en een groot aantal gewonden.

Terug naar de inhoud