E. van der Haas - Prinses Irene Brigade

Ga naar de inhoud

E. van der Haas

Erelijst gesneuvelden > Namenlijst slachtoffers Suriname
Achternaam: Haas
Tussenvoegsels: van der
Voornamen: Engelbertus
Voorletters E.
Rang: Sergt.
Mil. onderdeel: Kon.Ned.Brig.Prinses Irene
Geboorteplaats: Velsen
Geboortedatum: 04-07-1919
Overlijdensplaats: Paramaribo
Overlijdensdatum: 11-09-1944
Begraafplaats: Nederlands ereveld Loenen Gemeente Apeldoorn (ereveld)
Provincie: Gelderland
Land: Nederland
Vak: D
Nummer: 488
Bron foto grafsteen: OGS

De ouders van Bert waren tuinknecht Engelbertus van der Haas (1887-1959) uit Schoten en Johanna Kooge (*1887) uit Uitgeest.  Ze trouwden op 6 september 1910 in Uitgeest. Ze kregen de volgende kinderen: Jacobus Wilhelmus, Dievera Cornelia (1912-1990), Wilhelmus, Engelbertus, Catharina, Johannes en Cornelia.
Bert van der Haas kwam op 24 oktober 1938 voor zijn nummer op bij 10e Regiment Infanterie, waar hij in juli 1939 tot korporaal werd bevorderd. Op 14 mei 1940 kwam hij als begeleider van 1000 Duitse gevangenen op het gevorderde schip ‘De Tesselstroom’ terecht. Hiervan was de kapitein pas na het lezen van de officiële papieren en de dreiging uit de loop van een vuurwapen bereid om zijn boot af te staan en onmiddellijk vertrekklaar te maken. Zo werd het vrachtschip volgestouwd met Duitsers en zette het koers richting Engeland. Het bewakend personeel dat bovendeks de wacht hield, bestond uit 17 personen.
Op zee werd men geconfronteerd met de harde werkelijkheid van de oorlog: allereerst kwam er een vijandelijk vliegtuig laag over scheren onderwijl het schip beschietend. Bij deze aanval viel een dode en raakten enkele bewakers gewond. Na enige tijd verdween het vliegtuig en al snel bleek waarom: een duikboot nam de aanvallende taak over. Om aan de dodelijke torpedo’s te ontkomen, ging de kapitein over op een zigzagkoers. Naar later bleek is men op deze wijze, onwetend van het gevaar, zonder kleerscheuren door twee mijnenvelden gevaren.

Op 15 mei kwam ‘De Tesselstroom’ in Dover aan, maar de Engelandvaarders mochten niet meteen van boord, omdat eerst uitgezocht moest worden wie zij waren. Toen zij eindelijk aan land mochten, werden zij naar de Patriotic school in Londen gebracht, waar zij zeer grondig werden ondervraagd en permanent onder bewaking stonden. De mannen die hun leven hadden gewaagd om gevangen Duitsers naar Engeland over te brengen, werden nu zelf ingeboekt als krijgsgevangenen.
 
Bert van der Haas (Bron: oorlogsslachtoffers IJmond)

Bert kwam hierna via Porthcawl en Congelton in Wrottesley Park te Wolverhampton aan. Hier meldde hij zich op 20 september 1941 aan voor het detachement Suriname en de Nederlandse Antillen. Hij vertrok op 14 oktober 1941 en kwam op 20 november 1941 in Suriname aan. In totaal 220 man van de PIB ging hier naartoe.
Op 31 juli 1943 werd hij tot sergeant bevorderd. Uit zijn papieren blijkt dat hij 1.77 cm lang was en 62 kilo woog.
 
Bert kwam op 11 september 1944 in Paramaribo ten gevolge van een hersenbloeding om het leven.
 
Zijn naam staat vermeld op het "Monument voor de gevallenen", Plein 1945 in IJmuiden. Dit is opgericht ter nagedachtenis aan de Nederlandse militairen die in dienst van het vaderland te land, ter zee of in de lucht tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.




1e graf van Bert in Paramaribo (Bron OGS)

Zijn stoffelijk overschot is in 1977 vanuit de R.K. begraafplaats in Paramaribo herbegraven op het Ereveld Loenen op de Veluwe.




Terug naar de inhoud