E.J. Strauss - Prinses Irene Brigade

Ga naar de inhoud

E.J. Strauss

Erelijst gesneuvelden > Namenlijst Suriname
Achternaam: Strauss
Voornamen: Erwin Joachim
Voorletters: E.J.
Beroep: koopman
Rang: Korporaal
Mil. onderdeel: Kon.Ned.Brig.Prinses Irene
Geboorteland: Frankfurt aan de Main, Duitsland
Geboortedatum: 27-03-1914
Overlijdensplaats: Suriname
Overlijdensdatum: 16-01-1942
Begraafplaats: Nieuwe Hoogduitse begraafplaats
Gemeente: Paramaribo
Land: Suriname
Vak:
Nummer:

Zijn ouders waren Martin Strauss (1879-1929) en Auguste Gertrude Lindheimer (*1889). Zij trouwden op 6 nov 1909 in Frankfurt Am Main, Duitsland. Ze kregen twee kinderen:
Visa van Irmgard (Bron: MyHeritage)
  • Irmgard (*26 juni 1911) Emigreerde in 1949 naar Brazilië.
  • Erwin (*1914-1942)

In de jaren twintig reisde de familie Strauss vanuit Frankfurt regelmatig per boot naar New York. Soms vanuit Hamburg, dan weer Rotterdam of  LeHavre.
Vermoedelijk hadden zijn ouders ook een appartement in Manhattan in New York, want in een document uit 1925 staat dat er ook twee dienstmeisjes waren: de 27-jarige Nene Masheimer en de maar liefst 86-jarige Emma Whaner.
De vader van Erwin overleed in 1929 in Frankfurt op 50-jarige leeftijd.

Erwin kwam op 4 mei 1931 vanuit Lausanne naar de Stevinstraat 66 in Den Haag. Hij woonde eind juli 1932 op de Bosschestraat 125 en in maart 1934 op de Gevers Deynootweg (nu een plein) 172.


Bron: CBG                                                Bron: The Straits Time, blz. 16 - 16 mei 1937

Bron: Bataviaasch 19 aptril 1937


Willy na haar 2e plaats op de OS in 1932 in Los Angeles (Bron: Wikipedia)

Op 1 april 1937 verloofde Erwin zich met de destijds zeer populaire Rotterdamse zwemster Willemijntje "Willy" den Ouden. Zij werd geboren op 1 januari 1918 in Rotterdam en overleed op 6 december 1997. Haar ouders waren de Rotterdanse cafébaas Antonius Victor Jozephus den Ouden (1885-1963) en Willemijntje Kuipers (1890-1964).

Klik hier voor gedetailleerde sportinformatie van Willy.

Volgens Het Staatsblad van 28 april 1938 heeft Erwin zijn Nederlands Staatsburgerschap gekregen. Hij was toen als koopman woonachtig in Scheveningen.
Op 24 september 1938 vertrekt hij met de Volendam vanuit Rotterdam naar New York. Of dit een weer familiebezoek of een zakenreis was of dat hij toen besloot om definitief daar naartoe te gaan is (nog) niet bekend.

Na de Duitse inval in Nederland stapelde zich de ellende voor Willy op: haar joodse verloofde Erwin Strauss was naar zijn familie in New York gevlucht en haar ouderlijk huis werd op 14 mei 1940 verwoest bij het bombardement op Rotterdam. Bijna al haar medailles en prijzen gingen verloren in het brandende puin.
Samen met haar joodse vriendin zangeres Jetty Paerl en haar ouders, vluchtte zij daarna via Parijs naar Bordeaux, waar een Nederlands schip hen meenam naar Engeland.


Bron: Ancestry

Vermoedelijk zijn Willy en Erwin elkaar uit het oog verloren. Erwin woonde bij zijn oom Alfred op de Riverside Drive 140 in New York. Hij studeerde daar toen aan de Dillar Quaids School of Music.

In een document uit 1940 stond een kleine beschrijving van hem:
Weight: 170
Complexion: Dark
Eye color: Brown
Hair Color: Black
Height: 5.6

In augustus 1940 moest Erwin zich verplicht laten registreren als dienstplichtige, net als alle andere Nederlandse mannen in het buitenland, die tusen 1904 en 1921 geboren waren. Uiteindelijk meldde hij zich begin 1941 bij het opleidings- en trainingskamp in het Canadese Straford in de zogeheten Prinses Irene Brigade. Van hieruit is hij enkele maanden later naar Wrottesley Park kamp van Wolverhampton in Engeland overgebracht.

In een beschrijving van J.J. Samson van de Prinses Irene brigade, komt de volgende passage voor:

"We scheepten eind september 1941 in op de Pasteur in Greenock, Schotland. We waren met ongeveer 90 man, onder commando van kapitein Van Stolk. Verder nog: Erwin Strauss, Eussie, Jan Telman, Jan van Polanan, Jim Gobets, Rinus Verbeek en nog een stel waarvan ik niet zeker meer weet tot welk detachement ze hebben behoord. O ja, Edgar van Bloeme en Van Aggelen waren ook van de partij, want ik heb nog een foto van een steward die op de Lady Nelson aan hen het bordje 'Out  of bounds for all troops' wijst. De Pasteur had verder nog een man of 3000 RAF aan boord, voor training in Canada. Dat was kostbare lading en we werden dus goed bewaakt, door een groot vliegtuigmoederschip (Enterprise?) en heel wat destroyers. De Dutchies lagen op dek F, vooraan onder de waterlijn. Het konvooi voer snel, zeker 21 knopen, zodat U-boten weinig kans hadden ons te raken. Bovendien kwam de tweede dag een zware storm opzetten. Iedereen was zeeziek,  behalve ik en nog een handjevol lui, zodat we in en uit de kantine liepen, wat ons voordien uren kostte."

Op 20 november 1941 kwam Erwin aan boord van de Lady Nelson in Paramaribo aan.

In onderstaand document wordt bij de naam van Strauss vermeldt, dat hij abusievelijk op 16 juni 1942 is overleden, dat moet 16 januari zijn:

Bron: Nationaal Archief


Bron: De West 23 januari 1942

Nieuwe Hoogduitse begraafplaats- Bron foto: R. ten Dam

Inmiddels is bekend dat Erwin op 17 januari 1942 op de Nieuwe Hoogduitse begraafplaats in Paramaribo (Suriname) ligt begraven. De precieze plek moet nog aan de hand van de zgn. legger, een plattegrond van de begraafplaats, worden vastgesteld.
D
e Joodse Leer staat het opgraven van eenmaal begraven personen niet toe, omdat volgens de Talmud een dode slechts een keer begraven mag worden. Dus van opgraven en afzenden van het stoffelijk overschot naar elders kan geen sprake zijn geweest.

Bron: CBG

Willy trouwde op 28 oktober 1943 met Gustav Staffan Broms, zoon van een in Londen gestationeerde Zweedse diplomaat.
In Londen kwam Willy bij het Vrijwillig Vrouwen Hulpkorps en stak na de landing in Normandië met enkele vrijwilligsters over naar Oostende.

Na de oorlog verhuisde Willy en Gustav naar Saltsjöbaden in Zweden, maar het huwelijk duurde niet lang en in 1946 keerde zij terug naar Rotterdam. Ze trouwde nog twee keer: in Amsterdan in november 1953 met Wicher Hooite Jager (scheiding in 1957) en in Rotterdam in oktober 1958 met Jan Edwin Schupper. Haar laatste huwelijk duurde maar een half jaar. Willy bracht haar verdere leven in anonimiteit door.

Met veel dank aan D. Ferrier, dhr. De Rofer en Ludmilla en Keren van StamboomVragenForum

Terug naar de inhoud