F.C. Neuman - Prinses Irene Brigade

Ga naar de inhoud

F.C. Neuman

Erelijst gesneuvelden > Namenlijst slachtoffers Engeland
Achternaam: Neumann
Voornamen: Frederik Coenraad
Voorletters: F.C.
Rang: Sold.
Mil. onderdeel: Kon.Ned.Brig.Prinses Irene
Geboorteplaats: Amsterdam
Geboortedatum: 24-06-1903
Overlijdensplaats: Lichfield, Staffordshire
Overlijdensdatum: 17-03-1943
Begraafplaats:        Borough Cemetery te Wolverhampton
Gemeente: Wolverhampton  
Provincie: Staffordshire
Land: Verenigd Koninkrijk
Vak: WP
Nummer: 22


Frederik  "Fred" Coenraad Neumann werd op 24 juni 1903 geboren in Amsterdam. Hij  trouwde op 20 februari 1927 in het Canadese Strathmore met de Nederlandse kantoorbediende Gerardine Sluimer. Ze kregen in Calgary samen twee dochters:  Carol Grace (1930-1998) en  Joyce Henriette  (1933-2008).

Gerardine schreef kort voor haar overlijden een brief aan haar dochter Carol, waarin ze  terugkeek naar de tijd met haar vader:
"Je vader vertrok naar Canada, ik geloof dat het in april 1923 was en ik ging met zijn ouders en zusjes mee naar Antwerpen om hem uit   te zien varen. Nadat   je vader ongeveer 3 jaar was weg geweest, ging ik naar hem toe en zijn we getrouwd op 20 februari 1927 in Strathmore. Hij had samen met een partner een boerderij, ik   geloof op ongeveer 6 mijl ten oosten van Strathmore. Het was een enorme overgang voor mij vergeleken met   Nederland: ik was een echt stadsmeisje. Je vader en zijn partner konden niet goed met elkaar opschieten en het partnerschap werd kort na mijn aankomst vergebroken. Hierdoor kregen we een beroerde tijd en er kwam nog   een zwaardere tijd aan. We werkten voor vrijgezelle boeren en ik was huishoudster en kok   tegelijk. Dat was echt hilarisch, want ik wist niets over het soort voedsel dat hardwerkende boeren nodig hadden.
Uiteindelijk  kwamen we terecht in Calgary,   waar je vader passend werk   had gevonden. Het was   het begin van de depressie en alles ging zeer moeizaam.   Het hoogtepunt voor ons was toen jij, Carol,  geboren werd en drie   jaar later ook, toen Joyce ter wereld kwam.

Na enige jaren wilden we het nog eens   proberen in de landbouw en dat hebben we   gedaan in de buurt Bluffton. Zoals je weet, hadden we   daar geen gemakkelijk leven. We waren echter blij om zelfstandig te zijn, totdat de oorlog uitbrak en je vader werd opgeroepen door de Nederlandse overheid voor militaire   dienst. Hoewel hij vaak over naturalisatie had   gesproken, was het er nooitvan gekomen om dat   te doen en hij gaf gehoor aan die oproep. We wisten toen niet dat hij ook had mogen weigeren, omdat hij liever in het Canadese leger   wilde vechten. Al met al was het een zeer ongelukkige   ervaring, omdat je weet dat je vader in Engeland ziek werd en daar op 17 maart 1943 stierf."


 Het gezin Neumann in Rileypark augustus 1939
Fred werd gerekruteerd toen voor alle Nederlanders  die in het buitenland woonden, de dienstplicht gold. Het aantal dienstplichtige Nederlanders dat in augustus 1940 in Canada  woonde, bedroeg slechts 508 mannen. Dit land was echter niet de enige bron van  potentiële rekruten. Ze werden ook gerekruteerd uit de V.S. en diverse landen  uit Midden- en Zuid-Amerika, waar Nederlanders woonden of naartoe gevlucht  waren. Tegen januari 1944 werden er in totaal 1176 mannen, waarvan 416 uit Canada, de  Nederlandse Antillen en Suriname, gerekruteerd.
Het  wervingsbureau mocht van de Canadese overheid geen personen werven,  die voor het landsbelang (oorlogsindustrie) onmisbaar waren. Voor meer  informatie hierover klik  hier.
In juni 1942 kwam Fred in Engeland aan en werd al snel overgebracht naar  Wrottesley Park in Wolverhampton.

Fred overleed op  17 maart 1943 te Lichfield aan de gevolgen van een leververgiftiging.
Na de oorlog woonde zijn weduwe nog korte tijd op de J.J. Cremerstraat 2 II in  Amsterdam, maar keerde op 2 december 1947 met haar twee dochters terug naar High  River/  Calgary  in Canada.

 
Bron:  met  dank aan zijn achterkleindochter Tanelle Schmautz en leden van www.stamboomvragenforum.nl
Terug naar de inhoud