Groot, H.G. de - Prinses Irene Brigade

Ga naar de inhoud

Groot, H.G. de

Erelijst gesneuvelden > Namenlijst slachtoffers Veldtocht

Achternaam: Groot
Tussenvoegsels: de 
Voornaam: Henricus Gerardus 
Voorletters: H.G. 
Rang: Korp. 
Mil. Onderdeel: Kon.Ned.Brig.Prinses Irene 
Geboorteplaats: Geertruidenberg 
Geboortedatum: 21-03-1914 
Overlijdensplaats: St.Joris-Winge (België) 
Overlijdensdatum; 06-09-1944   
Begraafplaats: Nederlands ereveld Loenen 
Gemeente: Apeldoorn
Provincie: Gelderland 
Land: Nederland 
Vak: E 
Rij:   
Nummer: 1054     

 In oktober 1937 ging Henk de Groot vanuit Zuid- Limburg naar Noord-Frankrijk, waar hij op 2 November 1937 in Mezieres bij het Vreemdelingenlegioen tekende. (Meer details over het Legioen kunt u lezen op de interessante site van Frans Jansen:www.kwaak99.demon.nl)
Klik hier voor foto's uit die periode.

Op 28 november 1943 vertrok Henk de Groot met tien andere rekruten vanuit Algerije richting Engeland en sloot zich korte tijd later aan bij de Prinses Irene Brigade. Hij werd hier ingedeeld bij de Recce. In augustus 1944 landde hij in Normandië en trok toen door richting België, waar hij op 7 september aankwam bij een dorpje net buiten Diest:
"Een Duitse tank van het Tijgertype nam bij St-Joris-Winge de Nederlandse colonne onmiddellijk onder vuur bij de toegang van het dorp. De Brencarrier co-chauffeur Henk de Groot werd dodelijk getroffen in het eerste voertuig van zijn verkenningsafdeling, maar zijn chauffeur wist te ontsnappen langs de beek," verhaalde getuige Joseph Favier uit St. Joris-Winge.

'De Duitsers hadden de overval zeer goed opgesteld. Een tank achter een voertuigwrak op de weg, welke vol wrakken lag, had het mitrailleurvuur op de voorste gepantserde verkenningswagen geopend en door een schot door de schietsleuf werd mitrailleurschutter De Groot gedood.'


Het eerste graf van Henk nabij de kerk te St.Joris-Winge. Later is zijn stoffelijk overschot overgebracht naar het Ereveld te Loenen.

Terug naar de inhoud