Heijer, C. den - Prinses Irene Brigade

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Heijer, C. den

Erelijst gesneuvelden > Namenlijst slachtoffers Veldtocht
Achternaam: Heijer
Tussenvoegsels: den
Voornaam: Cornelis
Voorletters: C. 
Rang: Sold.
Mil. Onderdeel: Kon.Ned.Brig.Prinses Irene 
Onderscheiding: KvV 
Geboorteplaats: Scheveningen 
Geboortedatum: 10-03-1924 
Overlijdensplaats: Dongen 
Overlijdensdatum: 31-10-1944  
Begraafplaats: Militair ereveld Grebbeberg te Rhenen 
Gemeente: Rhenen 
Provincie: Utrecht
Land: Nederland 
Vak:   
Rij: 10 
Nummer: 31      

De ouders van 'Cor' waren Cornelis den Heijer (1892-1975) en Gerritje de Zwart (1893-1974), beide uit Scheveningen. Ze trouwden op 21 juni 1916 in Den Haag.

Cor heeft bij K.B.van  no. 11 van 25 februari 1943 het Kruis van Verdienste gekregen, wegens "het beleidvol voorbereiden en uitvoeren van een plan tot ontsnapping uit bezet Nederland waarna, na vele moeilijkheden te hebben ondervonden, Engeland werd bereikt."

Na de gevechten in Broekhoven, nabij Tilburg, kreeg de Brigade het bevel om te vertrekken naar Maasbrug, een verzamelrayon ten westen van Tilburg. Daar aangekomen kwam de Brigade onder bevel van de 7th Armoured Division. Gevechtsgroep I bezette station Rijen en patrouilleerde tussen Rijen en De Vijf Eiken. Gevechtsgroep II nam stelling bij de viersprong van de wegen Rijen-Gilze en Tilburg-Breda. Gevechtsgroep III kwam in reserve in Hulten, terwijl de Verkenningsafdeling en de commandopost net buiten dit dorpje lagen.

Op 30 oktober schakelde de artillerie een Duits anti-tankkanon uit, waarbij 20 Duitsers sneuvelden. De volgende dag werd de Brigade verplaatst naar Raamsdonkveer. Via Tilburg, waar de meeste Brigademannen voor het eerst in contact kwam met de plaatselijke bevolking en Dongen kwam de Brigade aan in Oosteind, ten westen van 's Gravenmoer. Ook hier patrouilleerde de verkenningsafdeling, maar ontmoette geen vijandelijkheden.

Op 1 november betrokken Gevechtsgroepen 1 en III stellingen bij Waspik-Raamsdonkveer, vanwaar patrouilles naar de Bergsche Maas werden uitgezonden om infiltratiepogingen van de Duitsers in zuidelijke richting te voorkomen.  In deze periode kwam Cor den Heijer om het leven door een geladen wapen dat op de grond viel.
   
 
Zoeken
Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu