J. Cadier - Prinses Irene Brigade

Ga naar de inhoud

J. Cadier

Erelijst gesneuvelden > Namenlijst slachtoffers VK
Achternaam: Cadier
Voornamen: Jozef
Voorletters: J.
Rang: Dpl. Sold.    
Mil. onderdeel: Kon.Ned.Brig.Prinses Irene    
Geboorteplaats: Maastricht
Geboortedatum: 05-02-1904
Overlijdensplaats: Wolverhampton, Staffordshire
Overlijdensdatum: 11-05-1944
Begraafplaats: Nederlands ereveld Mill Hill te Londen Gemeente Londen
Provincie: Middlesex
Land: Verenigd Koninkrijk
Vak: A
Rij: 11
Nummer: 3   

Bron foto grafsteen: OGS

Jozef  ("Sjoke") werd in de Wijcker Heidenstraat 5 te Maastricht geboren op 5 februari 1904. Zijn ouders waren de  in Maastricht geboren Joannes Cadier (1871-1926) en de uit Kessel afkomstige Angenitta Merix (*1872). Beide waren werkzaam in de aardewerkindustrie. Zijn vader overleed reeds in 1906, waarna zijn moeder in 1911 trouwde met Indiëganger Petrus van Deurse. Zijn in Eindhoven woonachtige moeder overleed in 1925 te Utrecht. Daarna is Jozef met zijn broers Sjeng en Johannes ("Pierre) naar Antwerpen getrokken. Sjoke trouwde in 1928 in Schelle met de Belgische Francien Clementina Verbruggen (*1910). Ze hebben nooit kinderen gekregen. Samen zijn ze begin jaren dertig naar de Fieldhead Road in Guiseley, ten noorden van Leeds (GB) verhuisd.
Jozef kwam op 20 augustus 1940 in Porthcawl bij de voorloper van de Prinses Irene Brigade terecht.

Bekend is dat hij op 11 mei  1944, nabij Wrottesley Park in Wolverhampton, bij een aanrijding van een legertruck waarin hij achterin  zat, met een trolleybus uit de truck werd geslingerd. Hierbij kwamen ook zijn twee  andere collega's om het leven: Marcel de Lange en Johan Hoogland. Jozef overleed aan de gevolgen van een shock, welke het gevolg was van zijn vele verwondingen.

Hij werd eerst begraven op het Guiseley Cemetery in Aireborough, vlakbij Guiseley, de woonplaats van zijn weduwe.
(Bron: OGS)

"Het menneke van vrouw Keer"
'Ik begin maar met  deze onbekende. Hij was een Zuid-Limburger, die wat vreemd in de wereld stond. Hij was getrouwd en zijn vrouw was meegekomen naar Engeland. Ze hadden het financieel moeilijk, want wat wist hij van de mogelijkheid om kostwinnersvergoeding te krijgen? Gelukkig voor Jozef hoorde een pelotonsgenoot, Ankerman, van de moeilijkheden. Die maakte de zaak voor het "menneke" in orde.
Men mocht de stille Limburger wel, maar lachte ook wel een beetje om hem. Vandaar dat men sprak van het "menneke van vrouw Keer". Hij deed zijn dienst als ieder ander en kwam terecht bij de Trein. Daarmee verloor ik hem uit het oog. Op een dag hoorde ik dat hij dood was. Hij was een vrachtwagen gevallen, zo werd gezegd. Het was geen heldendood, maar één van die ongelukken waaraan het militaire leven helaas zo rijk is. Reden te meer om deze brave man niet te vergeten.'

Bron: Jhr. G. Beelaerts van Blokland in de Vaandeldrager nr. 22

Noot: zeer waarschijnlijk is Vrouw  Keer een woordspeling van de manschappen op zijn werkelijke achternaam Cadier.  Naar: Cadier en Keer, een plaatsnaam in Zuid-Limburg.

Bron: leden www.stamboomvragenforum.nl
Terug naar de inhoud