J.E Trip - Prinses Irene Brigade

Ga naar de inhoud

J.E Trip

Erelijst gesneuvelden > Namenlijst slachtoffers VK
 
Foto laatste grafsteen: Barbara Haymer

Jan Engelinis Trip werd geboren op 1 mei 1918 te Vriescheloo gemeente Bellingwolde in de provincie Groningen. De ouders van Engelinis waren Geert Trip en Hinderika Munneke. Geert was afkomstig van Bonnerveen gemeente Gieten, en Hinderika was afkomstig van Annerveenschekanaal gemeente Anloo.
 
De familie Trip in Vriescheloo, juist voor hun verhuizing naar Engeland. Helemaal links Jan.   (Bron: A.Trip, Hull)
 
Zij waren naar Engeland verhuisd op 1 november 1918. Tengevolge van de Spaanse griep stierven twee van hun acht kinderen binnen een maand na aankomst.  Behalve Geert jr.en Jan waren er ook nog vier dochters in het gezin.


Geert Trip en Hinderika Munneke startten een aardappelmeelfabriekje in Lincolnshire. Helaas werd dat geen succes en begonnen ze een zeemanscafé in Hull. (zie foto rechts, Hinderika staat aan de linkerzijde) Er woont heden ten dage nog maar één nakomeling van hen in de buurt van Hull.
 
Op 20 augustus 1940 werd Jan, evenals zijn broer Geert, als dienstplichtig soldaat ingelijfd bij het toenmalige Nederlands Legioen. Jan kwam terecht bij de 3e compagnie die op dat moment gelegerd was in Porthcawl. Op 2 oktober werd hij overgeplaatst naar Conwy in Noord-Wales. Op 26 november 1940 kwam hij hier op zijn dienstfiets in botsing met een onoplettende automobilist. Hij raakte hierbij zo ernstig gewond dat hij nog diezelfde dag in het hospitaal te Llandudno overleed. Hij is daardoor het allereerste slachtoffer van de voorloper van de Prinses Irene Brigade te Groot-Brittannië.
 
Jan's stoffelijk overschot ligt begraven op de Hull Eastern Cemetery in Kingston u/ Hull, alwaar zijn familie woonde. Zijn toenmalige verloofde Marion raakte door alle gebeurtenissen zodanig in een depressie, dat zij zes weken later tengevolge van totale uitputting overleed. 
Jan Trip is ook vermeld op de gedenksteen op het Nederlands ereveld te Mill Hill Cemetery in Paddington-Londen.
 
 
Dit is het eerste kruis dat op Jan's graf stond:
" Private J.E. Trip, Royal Netherlands Brigade"  
Foto: Everard Trip, Canada
 
Krantenartikel over oproep van deze webmaster in ThisisHull van 20 september 2011
Terug naar de inhoud