J.H.A. Thomas - Prinses Irene Brigade

Ga naar de inhoud

J.H.A. Thomas

Erelijst gesneuvelden > Namenlijst slachtoffers VK
Achternaam: Thomas
Voornamen: Johannes Hendrikus Antonius
Voorletters : J.H.A.
Rang: Res.Kapt
Mil. onderdeel: Kon.Ned.Brig.Prinses Irene    
Geboorteplaats: Schiedam
Geboortedatum: 16-06-1895
Overlijdensplaats: Londen, G.B.
Overlijdensdatum: 19-06-1944
Begraafplaats: Nederlands ereveld Mill Hill te Londen
Gemeente: Londen
Provincie: Middlesex
Land: Verenigd Koninkrijk
Vak: B
Rij: 2
Nummer: 8

Bron foto grafsteen: OGS

De vader van Johannes heette Johannes Hendrikus Antonius Thomas. Hij was getrouwd met Theresia Christina Antoinetta Sigling (*1863). Beiden waren geboren te Amsterdam. Ze trouwden op 3 september 1891 en er werden drie kinderen uit dit huwelijk geboren in Schiedam:
31-03-1892 Johanna Jacoba
26-11-1893 Theresia Christina Antoinetta, trouwde met N. Romeijn
16-06-1895  Johannes Hendricus Antonius

Het echtpaar dreef een winkel aan de Hoogstraat 49-66 te Schiedam en een op de Jonker Fransstraat in Rotterdam.
Johan jr. volgde vijf jaar de HBS en beheerste zijn talen Frans, Duits en Engels op een heel goed niveau.
Tijdens WOI klom hij bij de 2 R.V.A.(Vesting Artillerie) op van dienstplichtig sergeant tot in 1920 res. 1e Luitenant.
Johan, van beroep kantoorbediende (Chef de bureau), trouwde op 17 maart 1927 met zijn Amsterdamse achternicht Georgette Adamine Sigling (1889-1961). Twee maanden later, 23 mei 1927, emigreerde het echtpaar al naar Zuid-Afrika. Ze kregen samen geen kinderen.

Kort nadat het nieuws van de inval in Nederland op 10 mei 1940 bekend werd, meldden de eerste vrijwilligers zich in Zuid-Afrika om in Nederland te vechten. Vermoedelijk gingen enkele mannen daarna richting Europa, om tegen de Duitsers te vechten. Tegen de tijd dat ze Zuid-Afrika verlieten, had Nederland al gecapituleerd. Deze mannen kwamen uiteindelijk in Groot-Brittannië terecht, waar ze onder diverse functies vervulden. Bij de oprichting van het Nederlandse Legioen sloten zich in de eerste periode in ieder geval ongeveer zeven man uit Zuid-Afrika aan.
In juli 1940 volgde een oproep in de Zuid-Afrikaanse pers, onder andere in het Hollands Weekblad voor Zuid-Afrika, aan alle mannelijke Nederlanders, geboren tussen 1904 en 1920, om zich te laten registreren bij het Nederlandse consulaat in Pretoria. Kort erop volgde een Koninklijk Besluit, waarin stond dat alle Nederlanders, geboren tussen 1904 en 1921 en woonachtig in Groot-Brittannië, Noord-Ierland en de Unie van Zuid-Afrika, zich verplicht moesten laten registeren. Naar aanleiding van deze oproep kwamen eind augustus 1940 540 Nederlandse rekruten aan bij het Nederlandse Legioen in Porthcawl, Groot-Brittannië. Dit waren veelal Nederlanders die vanuit Nederland waren gevlucht naar Groot-Brittannië en  dienstplichtigen die in Groot-Brittannië woonachtig waren.

De regering in Londen was bang dat veel Nederlandse dienstplichtigen in Zuid-Afrika, maar ook elders, in dienst zouden gaan in het  leger van het land waar ze verbleven. Daarop volgde het besluit dat elke Nederlander, die diende in een niet-Nederlandse krijgsmacht zonder dat hem hiervoor koninklijk verlof was verleend, het Nederlanderschap kwijt zou raken. Hij mocht wel dienen in een geallieerde krijgsmacht, maar moest vooraf  toestemming vragen aan het consulaat.

Bron: Min. van Defensie

Johan meldde zich in juli 1942 bij het Nederlandse Consulaat in Pretoria en kwam op 26 september 1942 in Engeland aan. Hier werd hij in eerste instantie ingedeeld bij de Prinses Irene Brigade, maar werd op 15 mei 1943 op het Burgerbureau bij het 2e Detachement in Londen geplaatst.
Johan overleed op 19 juni 1944 (andere documenten spreken van 23 juni 1944...) in het St. George Hospital in Westminster a.g.v. een V1-inslag.

Na het overlijden van Johan Thomas op 19 juni 1944 in Londen, kwam Georgette in 1946 vanuit Jadotville (Belgisch Congo) terug naar Amsterdam. Ze woonde een tijdlang in bij haar zus en zwager op de Van Baerlestraat 46 hs 1 hoog. In 1949 verhuisde Georgette naar Rue Alexander Markelbach 89 in Schaarbeek te Brussel. Ze overleed na complicaties in september 1961 in een Brussels ziekenhuis.
 
Op het terrein van de Nederlandse ambassade in Pretoria staat een monument met een plaquette, ter nagedachtenis  aan gesneuvelde Nederlanders uit de Unie van Zuid-Afrika. Hierop staan, behalve twee in Engeland overleden mannen van de Irene Brigade J. Thomas en A. Pot, ook de namen van twee in de strijd gesneuvelde Irenemannen: A. Bonte en J. Grootendorst.

 
Bron: C. Hijzeler en forumleden van stamboomvragenforum
     
Terug naar de inhoud