Morel, P.F - Prinses Irene Brigade

Ga naar de inhoud

Morel, P.F

Erelijst gesneuvelden > Namenlijst slachtoffers Veldtocht
Achternaam: Morel
Voornaam: Paulus Franciscus "Frans"
Voorletters: P.F.
Rang: Sold.
Mil. Onderdeel: Kon.Ned.Brig.Prinses Irene
Geboorteplaats: Den Haag
Geboortedatum: 19-03-1918
Overlijdensplaats: Hedel
Overlijdensdatum: 25-04-1945  
Begraafplaats: Gem. Begraafplaats a/d Kerkhoflaan te Den Haag
Gemeente: 's-Gravenhage
Provincie: Zuid-Holland
Land: Nederland
Vak: Graf is geruimd
Rij:  
Nummer:  
Gedenkboek:   43   

De ouders van Frans waren chauffeur Hendrik Jacobus Morel (*1888-1954) en Maria Johanna Willems (*1891) uit Den Haag. Ze trouwden daar op 10 juli 1912 en kregen tot het plotselinge overlijden van Maria in 1921 de volgende vier kinderen: Hendrik Jacobus (*1913), Maria Johanna (*1914), Huibertje Wilhelmina (*1916) en Paulus Franciscus (1918-1945).

Na het overlijden van zijn eerste vrouw trouwde Hendrik Jacobus in 1926 met Wilhelmina Allegonda Catharina Everdina Pico (*1901). Zij kregen samen vijf kinderen: Bartha Maria (*1926), Cornelia Simonia (*1928-?), Wilhelmina Margaretha Maria (*1931), Hendrika Jacoba (*1935) en Cornelis Simon (*1938-?). Het gezin woonde toen aan de Rhenenstraat in Den Haag.

Paul verbleef jaren in een weeshuis, maar woonde vanaf 1933/1934 weer bij zijn vader en stiefmoeder. Vervolgens werd hij eind 1934 ondergebracht naar het Rijksopvoedingsgesticht in Doetinchem.

Paul was kok van beroep, was getrouwd met Gerritje van Zaal en woonde in Rotterdam op Ridderspoorstraat 9b.
Hoe hij in Frankrijk is beland, is niet bekend. Maar als krijgsgevangene meldde Paul zich daar op 17 oktober 1944 bij de Brigade. Op 30 november 1944 werd hij naar de Aanvullingstroepen in Wolverhampton gestuurd voor een korte opleiding en op 13 december 1944 overgeplaatst naar de Brigade. Hij vertrok toen meteen uit Engeland en kwam twee dagen later aan in Frankrijk. Op 27 januari 1945 kwam hij bij de Brigade reservetroepen terecht en werd twee maanden later bij Gevechtsunit I geplaatst.

In de laatste fase van de oorlog, eind april 1945, bevond Paul zich met de Prinses Irene Brigade tegenover Hedel in een oud fort Crêvecoeur. Het aanvalsplan Operatie Orange behelsde het volgende: 'de Irene Brigade moest bij bij Hedel de Maas oversteken, dat gebied consolideren en optrekken richting Kerkdriel; de Engelsen zouden hetzelfde doen bij Alem, ook naar Kerkdriel gaan en samen met de Nederlanders een bruggenhoofd vormen dat als opstap zou dienen om verder noordwaarts te trekken en de brug bij Zaltbommel te veroveren.' Op 22 april om middernacht 24.00 uur ging deze operatie van start.

Tijdens het verloop van de gevechten gebeurde op 25 april 1945 het volgende:
De pelotonscommandopost (boerderij De Woerd) van luitenant Rueb was bijna door de Duitsers overlopen. Ze zaten al in de tuin en hadden zich in de gebouwen achter de boerderij verschanst. Toch wist luitenant De Roos de post te bereiken.'Via e veldtelefoon meldde hij de majoor: "Ik zit hier, stuur direct versterking anders ben ik het kwijt !" De toestand is kritiek!'
Een hevige vuurstoot had de 2 inch mortier van het peloton buiten gevecht gesteld. Twee mannen raakten zwaargewond. Eén van hen werd door Rueb en korporaal Tiemersma naar binnen gedragen. De andere, soldaat Van Veenendaal, zou de volgende dag aan zijn verwondingen bezwijken. Sergeant Germans rende de boerderij binnen om hulp te vragen voor zijn 2de sectie. Door een kogel werd hij van achteren getroffen en zakte naast zijn pelotonscommandant in elkaar. Hij was op slag dood.
Verbeten probeerden de luitenants De Roos en Rueb met handgranaten en vuur uit hun stenguns, de vijand uit de boerderij te houden. Toen zette het derde peloton van sergeant-majoor Huizinga net op tijd de aanval in. De hulp kwam echter te laat voor de soldaten Kamp en de 27-jarige Paul Morel. Deze twee mannen van het vierde peloton waren toen al gesneuveld. (zie voor vervolg verslag bij "Hedel", elders op deze website.)

Zijn vrouw G. Zaal, woonachtig op Ridderspoorstraat 26 in Rotterdam, werd op 2 mei 1945 door de burgemeester van Rotterdam ingelicht over Paul's overlijden.

Terug naar de inhoud