Schortinghuis, J.R - Prinses Irene Brigade

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Schortinghuis, J.R

Erelijst gesneuvelden > Namenlijst slachtoffers Veldtocht
Achternaam: Schortinghuis
Voornaam: Jacobus Reinder 
Voorletters: J.R. 
Rang: Sold.OVW. 
Mil. Onderdeel: Kon.Ned.Brig.Prinses Irene 
Geboorteplaats: Delfzijl 
Geboortedatum: 14-02-1923 
Overlijdensplaats: Hedel 
Overlijdensdatum: 25-04-1945   
Begraafplaats: Noorderbegraafplaats te Groningen 
Gemeente: Groningen 
Provincie: Groningen 
Land: Nederland 
Vak: 1 
Rij:18 
Nummer: 2    

De ouders van Jacob waren machinist Pieter Schortinghuis en zijn vrouw Jurrina van der Veen. Ze kwamen oorspronkelijk uit Delfzijl, maar verhuisden later naar de Piet Heinstraat 49a in Groningen. Jacob was enig kind en was een begenadigd vioolspeler en tekenaar.

"Koos" (schuilnaam 'Bob van de recherche') maakte deel uit van de Knokploeg Nijmegen onder leiding van verzetsman Theo Dobbe. De Landelijke Top van de Illegaliteit draagt hem op in het zuiden van het land het verzet te bundelen in Knokploegen. Begin 1944 werd hij benaderd door de leiding van de Landelijke Knokploegen om een deel van de organisatie op zich te nemen, waarvoor hij Zuid-Nederland bereisde. Met zijn eigen knokploeg hield hij zich met name bezig met de liquidatie van verraders. Zijn laatste actie op 5 september (Dolle Dinsdag) kostte hem echter in 1944 het leven. Hij probeerde de collaborateur J. de Droog te liquideren in opdracht van zijn omgekomen vriend Jan van Straelen en werd opgepakt. Hij werd gevangen gezet op het landgoed Avegoor, waar hij aan een zwaar verhoor werd onderworpen. Daarna werd hij naar landgoed 't Hof bij Dieren (Gelderland) gebracht. Vlak voor de fusillade overhandigde Dobbe een afscheidsbriefje dat hij mocht schrijven aan zijn bewaker. Tegelijkertijd gaf hij een SS'er een geweldige oplawaai en trachtte hij de revolver van zijn bewaker te grijpen. Maar tijd om te schieten had hij niet meer: de twee andere bewakers van de Sicherheitsdienst openden het vuur. Dobbe werd dodelijk getroffen en op de fusilladeplaats begraven. De Belangenvereniging heeft op de plaats van executie een monument laten plaatsen, zodat de verzetsman Dobbe niet in vergetelheid raakt. Bovendien is de Waschweg in Velp omgedoopt tot de Theodorus Dobbeweg.

Na de bevrijding van Zuid-Nederland sloot Jacob zich als oorlogsvrijwilliger aan bij de Prinses Irene Brigade. Als stoottroeper overleed hij op 22-jarige leeftijd op 25 april 1945 bij gevechten in Hedel.


Bij dit huisje op de Uithovensestraat verongelukte de carrier (foto W. v. Engelen, Hedel)

24 april verliep relatief rustig, naar later bleek, omdat de Duitsers eenheden vanuit Tiel naar de Maas afvaardigden. 's Morgens ontdekte men mijnen bij het landingspunt van de Maas. Veiligheidshalve maakten de Buffalo's geen gebruik meer van die plaats, maar de plaats ernaast. Toch ontplofte er een mijn. Niet bij het landingspunt, maar 's avonds midden in het dorp. Een brenguncarrier reed er per toeval over en kwam door de hevige explosie op z'n kop terecht. Soldaat Schortinghuis kwam half onder het vier ton wegende rupsvoertuig terecht en werd onmiddellijk gedood. De andere drie inzittenden raakten gewond.

 (zie voor vervolg verslag bij "Hedel" elders op deze website.)


Aankondiging van herbegrafenis in Het Dagblad van het Noorden

    
 
Zoeken
Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu