2014
Laatste nieuws
september 2014
Jaarlijkse herdenking bij gedenkteken in St. Joris-Winge
In mei 2009 werd er onder impuls van de webmaster van deze website Richard van de Velde, zoon van een voormalig lid van de Prinses Irene Brigade, in samenwerking met de Belgische gemeente Tielt-Winge, een oorlogsmonument opgericht nabij de kerk van St. Joris-Winge, voor de drie aldaar gesneuvelde leden van de Prinses Irene Brigade Anthoon Bonte, Anton Bijlsma en Henk de Groot.
Historicus Jo Peeters en zijn vrouw Sofie wilde hun gedachtenis en offer in hun dorp niet ongemerkt voorbij laten gaan en willen vanaf dit jaar een jaarlijkse herdenking organiseren.
De herdenkingsplechtigheid vond plaats op zaterdagavond 6 september 2014. Om 18.00 u. kwam men samen voor de kerk van St.Joris-Winge. Langs de sociale netwerken hadden ze via het "Huis van het Belgisch-Franse Verzet" een oproep gedaan naar hun bevriende groepringen, een groep van fijne mensen die het in ere houden van ons historisch erfgoed hoog in het vaandel dragen. De Nationale Strijdersbond, afdeling Tienen, waren met hun vaandels aanwezig. Stefaan Hackelbracht, combatpiper vertegenwoordiger van het Seaforth Highlanders Regiment, luisterde de plechtigheid op met zijn bagpipe. Ook waren er veel leden van living history groeperingen uit de randgemeenten paraat op het afgesproken uur.
Ondanks dat de gemeente deze herdenking niet ondersteunde, kwam burgemeester Rudi Beeken van Tielt-Winge langs en richtte een woordje van lof en dank voor het initiatief. Na zijn toespraak en die van organisator Jo Peeters, werden er bloemen neergelegd door het Huis van het Belgisch-Franse Verzet en de delegatie van de Nationale Strijdersbond, afdeling Tienen.
Tijdens deze bloemlegging bracht de combatpiper "Amazing Grace" ten hore, een emotioneel moment…
Na de bloemlegging werd de nodige eer betoond met een eresaluut en de Last Post en werden werd het Nederlandse volkslied en het Belgische volkslied ten gehore gebracht.
Vervolgens werd iedereen uitgenodigd zich te begeven naar het punt op de Leuvensteenweg, aan de rand van het dorp, waar exact 70 jaar geleden de tragedie zich had voltrokken. Daar er op de plaats waar Henk, Anton en Anthoon aangeschoten werden door de Duitse artillerie en een Duitse tank, geen gedenkteken staat, besloten ze deze plaats toch even een "teken" te geven. Voor de plechtigheden werd er een wit kruisje geplaatst door Jo Peeters, met een klein opschrift rond de feiten die er 70 jaar geleden waren gebeurd. Ook hier werd er door Sofie, uit naam van alle aanwezigen, een krans neergelegd bij het kruis, opgeluisterd door de tonen van de bagpipes.
Ter afronding werd er een eresaluut gebracht onder de bugeltonen van de Last Post.
Zie hier het indrukwekkende terugblik op deze ceremonie.
Webmaster Richard van de Velde heeft enorm veel waardering voor de manier waarop Jo en Sofie Peeters deze herdenking georganiseerd hebben en heeft toegezegd volgend jaar bij de plechtigheid aanwezig te zullen zijn.
Juni 2014
70-jarige D-day herdenking in Normandië 2014
Onder bezielende leiding van 'The lady of the forces' Nelleke Swinkels en LKol. der Fuseliers Henk Laurens togen woensdag 4 juni 2014 achtendertig personen, waaronder zeven veteranen van de Prinses Irene Brigade (waarvan vijf met vrouw!), richting Normandië om daar de 70-jarige herdenking van D-day mee te maken. Na een regenachtige reis werd het gezelschap 's avonds met enig oponthoud warm onthaald in het tentenkamp van de Charly-Compagnie 17 Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene, die net buiten Arromanches gelegerd was. Hier werd het diner geserveerd, dat werd afgesloten met de gebruikelijke Calvados-borrel. Het statige, aan de rand van het stadje gelegen, hotel Les Villas d'Arromanches zou het verblijf worden voor de komende drie nachten.
's Morgens 5 juni werd er een bezoek gebracht aan het Arromanches Circulair Cinema 360, waar de indrukwekkende film Normandy 100 days werd vertoond. Op de nabij gelegen heuvel was er een prachtig uitzicht over het strand van Arromanches. Met deze historische achtergrond werden de nodige foto's van de veteranen genomen.
Na veel files en via de beroemde, maar helaas vernieuwde, Pegasusbrug werd uiteindelijk met veel vertraging Breville bereikt. Dit was de plaats waar de brigade hun eerste vuurdoop kreeg en de eerste twee brigadeleden sneuvelden in deze zgn. Hell-Fire-Corner. De bus stopte voor het monument ter nagedachtenis aan het verblijf van de brigade aldaar. Het gezelschap nam plaats op de stoelen die al klaar waren gezet voor hen. Na speeches van de Nederlandse militaire attaché uit Parijs, de plaatselijke burgemeester en Rudi Hemmes, volgde de gebruikelijke kranslegging.
Rondom het voormalig hoofdkwartier van de Brigade, nabij Chateau St. Come, werd de lunch genuttigd en daarna kreeg een RTL-reporter de mogelijkheid Tony Herbrink te interviewen voor een journaal-item. Vervolgens werd Tony, nog even enthousiast, geïnterviewd door een verslaggever van NRC-handelsblad.
Vervolgens ging het gezelschap weer terug naar het monument en werd ter afsluiting door een medewerker van de NIMH aan de toehoorders een uitvoerig militair verslag gegeven van de gebeurtenissen destijds. Hij werd daarbij telkens onderbroken door meldingen dat Prins Charles voorbij zou komen. Die kwam inderdaad voorbij suizen, een 91-jarige Schotse veteraan die twee uur bij 'zijn' monument op hem had staan wachten, negerend. Een gecombineerde Engels-Amerikaansee parachutistenshow in de buurt kon deze schande echter niet meer wegpoetsen.
Een barbecue in de tuin van het hotel sloot een drukke dag af.
Diezelfde nacht stonden oude legervoertuigen honderden meters lang in een file richting het strand. Toen de webmaster en zijn vrouw in alle vroegte gingen kijken, bleken ze al op het strand te staan, maar nu vergezeld van enkele landingsvaartuigen en tanks. Hoe anders zou dat er 70 jaar geleden hebben uitgezien?
De bewuste 6 juni 2014 werd er 's morgens op het stadsplein aan de kust in Arromanches grote publieke belangstelling w.o.'onze' veteranen en de rest van ons gezelschap, de 70-jarige herdenking van D-Day gehouden. De herdenking had grotendeels een nationaal karakter. Er nam weliswaar een compagnie met vaandel van het Franse 3e Regiment Genie deel, maar Nederland werd vertegenwoordigd door militairen van de C-Compagnie 17 Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene, de Vaandelwacht van Garderegiment Fuseliers Prinses Irene en detachementen van 11 Luchtmobiele Brigade, Marine Luchtvaartdienst (MLD) en het Korps Mariniers.
Tijdens de plechtigheid werden er verschillende kransen gelegd door o.a. het Koningspaar en ZKH prins Jaime de Bourbon de Parme, minister-president Rutte en Minister van Defensie Hennis -Plasschaert, dhr. Hemmes namens de veteranen van de Prinses Irene Brigade en een veteraan namens de MLD. De indrukwekkende plechtigheid werd afgesloten met een fly-by door een Nederlandse B-25 Mitchell bommenwerper en een Spitfire jachtvliegtuig. Na de herdenkingsplechtigheid was er een gezamenlijke lunch met het Koningspaar en genoemde Nederlandse Tweede Wereldoorlog veteranen en hun begeleiders.
's Middags was er de grote internationale herdenking in Ouistreham, waar alle grote regeringsleiders ook aanwezig waren. Tussen de ca. 8000 genodigden zaten ook de veteranen van de Prinses Irene Brigade met hun begeleiders. In de smoorhete zon trok een wervelende show aan hen voorbij. ZKH Prins Jaime toonde zich letterlijk een goede beschermheer van de Brigade door de dorstige delegatie van de Brigade op de tribune van de nodige glaasjes water te voorzien. Hoogtepunt van deze twee uur durende ceremonie was toch wel de verbroedering tussen een Franse commando en een Duitse parachutist die elkaar emotioneel in de armen vielen. Het was een mooi gebaar van vrede en van toekomst.
v.l.n.r.: Burton Sanders, Frans van der Meeren, Rudi Hemmes, Karel Zwart, Gabriel Parel, Max Woff, Tony Herbrink
Zaterdagmorgen 7 juni werd de thuisreis aanvaard en werd er in Pont Audemer een tussenstop gemaakt om daar een herdenkingsceremonie bij te wonen in de voortuin van het gemeentehuis van Pont Audemer, het eerste Franse stadje dat de Prinses Irene Brigade in augustus 1944 had bevrijd. Vaandeldragers, de Vaandelwacht van Garderegiment Fuseliers Prinses Irene en de Band of Liberation stonden al klaar en de burgemeester heette iedereen persoonlijk welkom. Na speeches van de burgemeester, legeraalmoezenier bd. Jan van Lieverloo en veteraan Rudi Hemmes, volgde de kransleggingen. Ter afsluiting volgde er in het gemeentehuis nog een gezellig samenzijn, onder het genot van champagne en een borrelhapje. In de bus aangekomen vertelde veteraan Tony Herbrink via de intercom aan de inzittenden hoe hij hangend aan een Belgische tank met zijn peloton net buiten dit stadje werd afgezet. Hij was er nog maar net of hij hoorde dat de bruggen in het stadje door de Duitsers werden opgeblazen. Huis voor huis moest worden uitgekamd op aanwezige Duitse soldaten. Enkele werden daarbij krijgsgevangen gemaakt. Tony benadrukte nog eens dat hij zeker wist dat zij de eersten waren die dit stadje hadden bevrijd.
Na een heerlijk slotdiner in Hotel Van der Valk in het Belgische Nazareth, werden Nelleke en Henk terecht nog even in het zonnetje gezet en nam het gezelschap afscheid van elkaar. In een korte tijd waren er innige contacten ontstaan en een ieder keek met veel genoegen op deze reis terug. Respect verdienen de zeven veteranen voor hun uithoudingsvermogen en nimmer aflatende betrokkenheid bij alle festiviteiten. Voor de webmaster en zijn vrouw een reis om nooit meer te vergeten!
De NOS verzorgde 's middags 6 juni 2014 een uitgebreide tv-uitzending over de diverse ceremonies langs de Normandische kust. Vooral van de ceremonie in Arromanches zijn veel beelden van de veteranen van de Prinses Irene Brigade te zien:
Ook Omroep Brabant schonk in twee items in Onder Ons aandacht aan de veteranen en de C-compagnie in Arromanches:
Item 2 (Tony Herbrink wordt hierin per abuis Tonny Helbrink genoemd...)
januari 2014
Beschermheer Prins Jaime de Bourbon de Parme
Eind 2013 zochten Brigadegeneraal Arie Vermeij en generaal-majoor b.d. Rudi Hemmes, namens de vereniging van Veteranen GFPI, via H.K.H. Prinses Irene de toestemming om haar zoon Prins Jaime te vragen beschermheer van de VVVGFPI te worden. De prinses stemde in en het verzoek werd in overweging genomen. Prins Jaime werd uitgenodigd en was aanwezig op de Regimentsverjaardag van 10 januari 2014 en voerde zeer open en ontspannen gesprekken met oude en jonge veteranen. De kennismaking met het bestuur vande VVVGFPI verliep in een gemoedelijke sfeer en middels een persbericht werd duidelijk dat Prins Jaime het beschermheerschap heeft aanvaard.
Prins Jaime werkt bij het ministerie van Buitenlandse zaken in Den Haag en wordt in de zomer van 2014 de Nederlandse ambassadeur bij het Vaticaan.
Het bestuur van de VOSKNBPI (v.l.n.r. Tony Herbrink, Frans van der Meeren, Prins Jaime en Rudi Hemmes)