A.C.J. den Haerinck - Prinses Irene Brigade

Ga naar de inhoud

A.C.J. den Haerinck

Erelijst gesneuvelden > Namenlijst slachtoffers VK
Achternaam: Haerinck
Tussenvoegsels: den
Voornamen: Achiel Charles Joannes (Karel Jan)
Voorletters: A.C.J.
Rang: Sold.
Mil. onderdeel: Kon.Ned.Brig.Prinses Irene
Geboorteplaats: Nieuwkerke, B
Geboortedatum: 21-03-1889
Overlijdensplaats: Wolverhampton, Staffordshire
Overlijdensdatum: 08-10-1941
Begraafplaats: Borough Cemetery te Wolverhampton
Gemeente: Wolverhampton  
Provincie: Staffordshire
Land: Verenigd Koninkrijk
Vak: WP
Nummer: 34

Bron foto grafsteen: OGS

Vermoedelijk een foto uit 1923 van het jonge gezin Den Haerinck. Rechts de  kleine Albert. (Bron foto: Yvonne den Haerinck)

De in België geboren Achiel trouwde  op 3 april 1918 in Koewacht, Zeeuws-Vlaanderen, met dienstmeisje Juliana Albina (Celina)  Matthijs. Ze kregen samen vier kinderen: Albert Johannes Marie (1919-1921),  Albert (1923), Gustav (1926) en Maria (1928). Achiel Charles Joannes  den Haerinck was vrachtrijder en had  tijdens de Eerste Wereldoorlog bij een gasaanval in België maagstoornissen  opgelopen.

 Op 17 mei 1940 werd de vrachtwagen van chauffeur Achiel den Haerinck gevorderd om rijwielen van de  terugtrekkende marechaussee naar het zuiden te brengen. Achiel was ziek,  maar moest mee.
Ze overnachtten in Frankrijk in kazernes of kloosters. Van de  marechaussees moest hij wc's schoonmaken, soms gebeurde dat  hardhandig....Onderweg in Frankrijk zagen zij nauwelijks soldaten, maar burgers  op de vlucht des te meer. Na bijna vier weken omzwervingen tot in Nantes toe,  kwamen ze uiteindelijk aan in Brest, waar de marechaussees aan boord gingen. De  chauffeurs wilden hun vrachtwagen niet in de steek laten en lieten de eerste  boot naar Engeland vertrekken. Na een week op de kade te hebben gestaan zijn ze  toch met de Flensburg naar Engeland vertrokken. Ze hadden weinig keus daar ze  dachten dat de Duitsers het ook op hun hadden gemunt, omdat ze Nederlandse  troepen hadden helpen te ontsnappen. Helaas kon de vrachtauto van Achiel niet  mee naar Engeland en werd het water in geduwd.   Men kan zich voorstellen, wat er omging in Den Haerinck, die jaren voor zijn  truck had gespaard.

De chauffeurs werden met alle andere Nederlandse  troepen naar Porthcawl gedirigeerd, waar ze in een tentenkamp verbleven. In  eerste instantie vertrouwden de Engelsen dit allegaartje niet, omdat ze wisten  dat Duitsers in Nederlandse tenues hadden geopereerd. De positie van de  chauffeurs  was uitzichtloos: ze konden niet terug naar Nederland, maar mochten  als burger ook niet in een militair kamp verblijven. Er hing een gevangenis of  interneringskamp boven hun hoofd. Ze waren vanzelfsprekend erg gebeten op de  marechaussees die hen dit had aangedaan......

In het tentenkamp verbleven ze met acht man in een  tent in een uithoek van het veld. Ze moesten wachtlopen, corvee doen, aardappels  schillen e.d.  Bij hoog bezoek werd hen verboden zich buiten de tent te begeven.  Tussenkomst van een Engelse advocaat bewerkstelligde dat de contracten met de  chauffeurs werden nageleefd en ze kregen eindelijk loon. Minister van Kleffens,  namens de regering, zorgde daarna dat hun positie verder werd verbeterd. Op 29  januari 1941 te Congleton moesten alle chauffeurs een contract tekenen als  vrijwillig dienend militair en werden zodoende 'vrijwillig' ingelijfd bij de  Prinses Irene Brigade.

 Ruim een  jaar later op 8 oktober 1941 overleed Achiel op 52-jarige leeftijd in een ziekenhuis  in Wolverhampton aan de  gevolgen van een maagzweer en bloedbraken.

Een  foto van de begrafenis van Achiel op 11 oktober 1941


Op initiatief van webmaster Richard van de Velde is de plaquette met de namen van de oorlogsslachtoffers uit Koewacht in mei 2017 aangepast en uitgebreid met de naam van A.C.J. den Haerink. Ere wie ere toekomt!

Terug naar de inhoud