Beek, R.E. van de - Prinses Irene Brigade

Ga naar de inhoud

Beek, R.E. van de

Erelijst gesneuvelden > Namenlijst slachtoffers Veldtocht
Achternaam: Beek
Tussenvoegsels: van de
Voornaam: Reinier Evert
Voorletters: R.E.
Rang: Sold.
Mil. Onderdeel: Kon.Ned.Brig.Prinses Irene
Geboorteplaats: Den Haag
Geboortedatum: 31-08-1916
Overlijdensplaats: Hedel
Overlijdensdatum: 23-04-1945    
Begraafplaats: Militair ereveld Grebbeberg te Rhenen
Gemeente: Rhenen Provincie: Utrecht
Land: Nederland
Vak:  
Rij: 8
Nummer: 40    

Bron foto grafsteen: R. van de Velde

De ouders van Reinier zijn boekdrukker Evert Hendrik van de Beek (*1894) en naaister Gijsberta Begga Cornelia Helena van Groeningen (*1895). Ze trouwden op 20 mei 1914 in Den Haag. Ze kregen samen zes kinderen:
Aart (*1914), emigreerde naar Canada
Reinier Evert (1916-1945),
Maria Hendrika (*1920),
Gijsberta Begga Cornelia Helena (*1924),
Evert Hendrik (*1929)
Carolina (*1933).

Reinier was voor de oorlog slagersbediende in Den Haag en getrouwd met de uit Deventer afkomstige Johanna Schreurs  (*1915). Zij woonden daar op de Parallelweg 496. Er zijn geen kinderen bekend.
Vermoedelijk is hij tijdens de mobilisatie opgeroepen en geplaatst in de Peel-Raamstelling. Vervolgens is hij na de capitulatie met andere legereenheden naar Engeland gevlucht en heeft zich in Porthcawl aangesloten bij de voorloper van de prinses Irene Brigade.

Soldaat Reinier van de Beek kwam bij gevechten van 22 tm. 26 april 1945 in en om Hedel om het leven. Hij was een ziekenverzorger en hielp een soldaat toen hij zelf dodelijk werd geraakt.

Collega Bas van de Rest was daarbij: "Wij waren bij fort Crevecour ingezet om de brug bij Zaltbommel te ontzetten. 's Nachts staken we de Maas over en groeven ons voor het dorp in. In de morgen zagen we daar Duitsers en we zeiden: „Er tegen aan"! Ik kwam in een kruisvuur terecht. Een jongen die voor mij op de weg achter een mitrailleur lag, werd doodgeschoten. Mij raakten ze in de nek. Door de hospitaalsoldaat, Van den Beek, die zelf daarbij sneuvelde, zijn we naar de eigen linies  teruggebracht. Ik kwam in het hospitaal in Turnhout. Pas in juni was ik thuis in Zwijndrecht."

Het lichaam van brengunhelper Reinier werd door inwoners van Hedel pas na zes weken gevonden. Eerst werd aangenomen dat hij door de Duitsers krijgsgevangen was gemaakt.

  
Graf in Hedel           
    
Graf in Den Haag   

Reinier lag eerst in Hedel begraven, vervolgens op begraafplaats Eik en Duinen in Den Haag en in 1954 werd zijn stoffelijk overschot overgebracht naar de Erebegraalplaats op de Grebbeberg in Rhenen.

Met dank aan leden Stamboomvragenforum, m.n. Ludmilla van Santen, mevr. Bossers en Mark van de Beek

   
Terug naar de inhoud