Dijkstra, G.
Erelijst gesneuvelden > Namenlijst slachtoffers Veldtocht
![](images/grafsteen-Dijkstra-Middelburg.jpg)
Voornaam: Gerardus
Voorletters: G.
Rang: Korp.Mariniers
Mil. Onderdeel: Kon.Ned.Brig.Prinses Irene
Geboorteplaats: Leeuwarderadeel
Geboortedatum: 03-03-1917
Overlijdensplaats: Tilburg
Overlijdensdatum: 25-10-1944
Begraafplaats: Gem. Begraafplaats te Middelburg
Gemeente: Middelburg
Provincie: Zeeland
Land: Nederland
Vak: Erehof
Rij:
Nummer: 6
Begraafplaatsnr.: 242
Bron foto grafsteen: OGS
De ouders van Gerard Dijkstra waren de uit Stiens (Fr.) afkomstige Jan Dijkstra en Janke van der Beek. Ze woonden in Cornjum in de gemeente Leeuwarderadeel te Friesland en kregen samen drie kinderen: Dirk (1913-1918), Gerard (1917-1944) en Dirkje (*1920). Politieman Jan Dijkstra werd in 1916 overgeplaatst naar Middelburg. “Ze bakken overal brood,” had zijn moeder tegen de kinderen gezegd. Het gezin kwam hier te wonen in de Schuitvlotstraat en Hendrikstraat.
![](images/Gerard-als-marechaussee.jpg)
![](images/krantenartikel_brigade_sas_van_gent_verkl.jpg)
Gerard bij de Marechaussees te Sas van Gent (zie kruisje)
Toen in mei 1940 de oorlog uitbrak, vluchtte Gerard met 175 andere marechaussees naar Engeland. Zijn zus Dirkje herinnerde zich nog dat haar moeder zei dat hij nooit meer terug zou komen en dat ze voor zichzelf al afscheid had genomen van haar tweede zoon. Gerard liet ook zijn toenmalige verloofde in Nederland achter.
In Engeland had Gerard de eerste periode erg veel heimwee. Contact met Nederland was er nauwelijks. Eens in de drie maanden stuurde hij een telegram via het rode kruis met
een bericht dat maximaal 24 woorden mocht bevatten. Op een gegeven moment ontvingen zijn ouders een telegram waarin stond dat hij ging trouwen met een Engelse. Zij waren daar niet blij mee, omdat hij hier in Nederland verloofd was. Gerard trouwde in Wolverhampton met Dory en ze kregen samen een zoon, Jan Dijkstra. Over deze periode is niet veel bekend.
![](images/Gerard-in-GB1.jpg)
![](images/trouwfoto-dijkstra.jpg)
De huwelijksdag van Gerard en Dory
Gerard was bijna met zijn familie in Middelburg herenigd toen hij uiteindelijk sneuvelde op 25 oktober 1944 in Broekhoven, nabij Tilburg.
![](images/tilburg-kaartje-2_87bt2bu9.jpg)
De scoutcars werden teruggehaald naar het Recce-hoofdkwartier, maar zij werden daar 'uitgepeild' en bedolven onder een spervuur van de Duitse artillerie. Hierdoor sneuvelde G.Dijkstra en vielen zeer veel gewonden. Infanteristen konden op een gegeven moment ook niet verder meer en groeven zich in. Nadat krachtig artillerie- en mortiervuur op de Duitsers werd afgegeven, werd de vooruitgeschoven vijandelijk post uitgeschakeld ten koste van nog eens vier doden (W.G. Veerman, J. Buytelaar, E. Alvares en A. Berkleij) en een groot aantal gewonden.
Gerard werd in de nabijheid bij een boerderij begraven. Later is hij opgegraven en naar Middelburg gebracht. Hier vond de identificatie plaats die door Gerards vader werd gedaan. Dirkje kon helaas niet naar deze herbegrafenis van Gerard, omdat ze hoogzwanger was van haar tweede dochter. In oktober 2010 wordt Dirkje 90 en ze zei tegen haar kleinzoon Bennie Goedman dat ze nog vaak aan Gerard moet denken en ze zich afvraagt hoe het zou zijn als ze hem even kon zien. Ze wordt nog steeds ontroerd als ze samen over hem spreken.
Bennie: “Ik ben nu 26 jaar en wachtmeester bij de Koninklijke Marechaussee te Eindhoven. Toeval? Ik ben wel geïnspireerd denk ik door de verhalen van mijn oma. Ik heb een foto van Gerard te paard in een lijst in de woonkamer staan. Ook heb ik Gerards medailles, brieven en telegrammen van mijn oma gekregen. Op deze manier blijft hij in mijn gedachten, ook al heb ik hem niet gekend. Ik ben blij dat hij op deze website nog geëerd wordt. De mogelijkheid om zowel Gerard als alle soldaten en gesneuvelden van de oorlog op deze manier te kunnen herdenken is waardevol. Ik word binnenkort vader van een zoon en zal hem vertellen over Gerard en de Prinses Irene Brigade en het feit dat wij dankzij hen in vrijheid kunnen leven. Gerard, om nooit te vergeten!“
![](images/grafsteen-dijkstra.jpg)
Het oorspronkelijke graf, net na de oorlog
![](images/plaquette.jpg)
Plaquette op de Gemeentelijke begraafplaats te Middelburg