Groot, H.G. de - Prinses Irene Brigade

Ga naar de inhoud

Groot, H.G. de

Erelijst gesneuvelden > Namenlijst slachtoffers Veldtocht

Bron foto grafsteen: OGS

Achternaam: Groot
Tussenvoegsels: de
Voornaam: Henricus Gerardus
Voorletters: H.G.
Rang: Korp.
Mil. Onderdeel: Kon.Ned.Brig.Prinses Irene
Geboorteplaats: Geertruidenberg
Geboortedatum: 21-03-1914
Overlijdensplaats: St.Joris-Winge (België)
Overlijdensdatum; 06-09-1944  
Begraafplaats: Nederlands ereveld Loenen
Gemeente: Apeldoorn
Provincie: Gelderland
Land: Nederland
Vak: E
Rij:  
Nummer: 1054     

In  oktober 1937 ging Henk de Groot vanuit Zuid- Limburg naar Noord-Frankrijk,  waar hij op 2 November 1937 in Mezieres bij het Vreemdelingenlegioen tekende. (Meer details over het Legioen kunt u lezen op de  interessante site van Frans Jansen:www.kwaak99.demon.nl)
Klik hier voor foto's uit die periode.

Op 28 november 1943 vertrok Henk de Groot met tien  andere rekruten vanuit Algerije richting Engeland en sloot zich korte tijd later aan bij de  Prinses Irene Brigade. Hij werd hier ingedeeld bij de Recce. In  augustus 1944 landde hij in Normandië en trok toen door richting België, waar hij  op 7 september aankwam bij een dorpje net buiten Diest:
"Een  Duitse tank van het Tijgertype nam bij St-Joris-Winge de Nederlandse colonne onmiddellijk  onder vuur bij de toegang van het dorp. De Brencarrier co-chauffeur Henk de  Groot werd dodelijk getroffen in het eerste voertuig van zijn  verkenningsafdeling, maar zijn chauffeur wist te ontsnappen langs de beek,"  verhaalde getuige Joseph Favier uit St. Joris-Winge.

'De Duitsers hadden de overval zeer goed opgesteld. Een  tank achter een voertuigwrak op de weg, welke vol wrakken lag, had het  mitrailleurvuur op de voorste gepantserde verkenningswagen geopend en door een  schot door de schietsleuf werd mitrailleurschutter De Groot gedood.'

Klik hier voor meer gedetailleerde informatie.


Het eerste graf van Henk in Lubbeek. Later is zijn stoffelijk overschot overgebracht  naar het Nationale Ereveld te Loenen.

In mei 2019 is in St. Joris-Winge een monument met plaquette van deze drie slachtoffers onthuld. Klik hier voor meer informatie.
Terug naar de inhoud