Invasiekoord
Onderscheidingen
Het invasiekoord
Alle militairen van de Prinses Irene Brigade die in de periode van 6 tot en met 15 augustus 1944 in Normandië aan land kwamen, ontvangen in maart 1945 een speciaal herinneringskoord. De kleuren van dit gevlochten koord zijn oranje en blauw, de kleuren van het Koninklijk Huis. Het koord wordt aanvankelijk 'invasie-fluitkoord' (in het Engels lanyard) genoemd en staat inmiddels binnen het regiment bekend als 'invasiekoord'.
In 1954 worden de traditionele gouden kwasten en koorden aan het vaandel van het Garderegiment Fuseliers ‘Prinses Irene’ vervangen door oranje-blauwe invasiekoorden en kwasten.
Op 30 augustus 1979 verlaat de laatste actief dienende militair M. van Lienden, die het koord had ontvangen voor zijn bijdrage aan de bevrijding van West-Europa, de dienst. Binnen het regiment komt de wens tot leven om het invasiekoord voor het parate deel van het regiment te behouden. De oud-strijders van de Irene Brigade dragen uiteindelijk in 1982 het invasiekoord over aan de Fuseliers.
Op 11 januari 2019 was er een historisch moment voor het Garderegiment Fuseliers ‘Prinses Irene’, toen in de Dagorder van de bataljonscommandant het volgende werd meegedeeld:
“Vandaag wordt het invasiekoord, op voordracht van de oud-strijders van de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene, ook toegekend aan alle militairen, die tussen 1945 en 1982 registratief ingedeeld zijn geweest bij het Regiment, inbegrepen alle missies in deze periode.
Door het toekennen van het invasiekoord aan alle leden van ons Regiment, hoop ik op een versterking van de onderlinge verbondenheid en verbroedering tussen alle bovengenoemde geledingen binnen het Regiment, zonder daarbij Regimentsgenoten uit te sluiten.
Getekend door de Regimentscommandant van het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene
Lkol H. Gorissen
Oirschot, 11 januari 2019.”
Iedereen die bij het Garderegiment Fuseliers ‘Prinses Irene’ is ingedeeld, alsmede de militairen van andere wapens en dienstvakken die dienen bij de parate onderdelen van het regiment (17 Painfbat GFPI en de Ststcie 13 Mechbrig), zijn gerechtigd het koord te dragen.
Het invasiekoord wordt gedragen op het DT (dagelijks tenue). Ook kan het worden gedragen op het gevechtspak, maar dan alleen bij speciale gelegenheden en in opdracht van de regimentscommandant.
Vanaf 1992 is het gebruikelijk dat het koord wordt uitgereikt door een oudstrijder van de Brigade op een voor het regiment historische plaats. Regelmatig worden dergelijke koorduitreikingen georganiseerd. Het is daarbij gebruikelijk dat ze ook te water gaan. Vandaar dat plaatsen als Hedel (in de Maas), Colijnsplaat (in de Oosterschelde) in Nederland uitverkoren zijn. Soms wordt ook gekozen voor de Normandische kust. Het invasiekoord is een blijvend eerbetoon aan de Irenemannen van het eerste uur.
Ook het drinken van een glaasje Calvados, de bekende brandewijn uit Normandië, maakt deel uit van de ceremonie.
Ook het drinken van een glaasje Calvados, de bekende brandewijn uit Normandië, maakt deel uit van de ceremonie.
In de periodes dat het bataljon was uitgezonden naar Bosnië (17 (NL) Mechbat GFPI, IFOR-2, juni - december 1996 en SFOR-5, november 1998 - mei 1999) werd het koord voor het eerst dagelijks gedragen. Het was bedoeld om de saamhorigheid tussen de Fuseliers en de tijdelijk ingedeelde militairen van andere onderdelen te bevorderen. Verder was het een eerbetoon aan de oudstrijders die zich ruim vijftig jaar daarvoor ook inzetten voor de vrede in Europa.
Deze gewoonte is hierna ook bij de andere vredesmissies doorgevoerd.
Vrij naar tekst op www.fuseliers.nl
Hieronder beelden van een koorduitreiking in Hedel 2012 door veteranen van de Prinses Irene Brigade: