D. van den Berg - Prinses Irene Brigade

Ga naar de inhoud

D. van den Berg

Erelijst gesneuvelden > Namenlijst slachtoffers VK
Achternaam: Berg
Tussenvoegsels: van den
Voornamen: Dirk
Voorletters: D.
Rang: Sold.
Mil. onderdeel: Kon.Ned.Brig.Prinses Irene
Geboorteplaats: Schoondijke
Geboortedatum: 05-05-1918
Overlijdensplaats: Wolverhampton, Staffordshire
Overlijdensdatum: 11-01-1942
Begraafplaats: Borough Cemetery te Wolverhampton
Gemeente: Wolverhampton
Provincie: Staffordshire
Land: Verenigd Koninkrijk
Vak: WP
Nummer: 3

Bron foto grafsteen: OGS

Dirk van den Berg werd geboren op 5 mei 1918 te Schoondijke. Zijn familienaam was bij  geboorte Hamelinck, vader onbekend. Zijn moedersnaam is Emma Hamelinck, geboren 21 oktober 1896 te Schoondijke.

Emma was zwanger van haar verloofde, een marineman. Na terugkomst van hem zouden ze gaan trouwen, maar hij stierf plotseling aan de gevolgen van de Spaanse griep. Zij vertrekt op 26 juli 1918 naar Rotterdam, komt op 23 augustus 1918 weer even terug in Schoondijke en vertrekt weer op 12 januari 1921 naar Dordrecht. Op 1 mei 1924  trouwde Emma in Weesp met Arie Marinus van den Berg. In dit huwelijk wordt Dirk erkend en wordt zijn familienaam Van den Berg.
Arie was werkzaam bij Verkade, de chocoladefabriek in Weesp.


Vermoedelijk is deze foto van Dirk genomen in Wrottesley  Park te Wolverhampton (Bron: V. Hamelinck)

Op welke wijze Dirk bij de Prinses Irene Brigade is gekomen wordt nog onderzocht. De 23-jarige Dirk kreeg begin januari 1941 nabij Birches Bridge, Codsall, noordwestelijk van Wolverhampton een ongeluk met zijn legermotor, doordat hij een bocht in de weg miste tijdens een verduisteringsperiode. Enkele dagen later, op 11 januari 1942, overleed Dirk in het ziekenhuis in Wolverhampton aan de gevolgen van hersenletsel en een longontsteking. Deze laatste ontstond door infecties die werden verspreid door verwondingen in zijn mond.  

Het eerste grafkruis van Dirk op de Bourough begraafplaats in Wolverhampton (Bron: OGS)

Emma heeft het overlijden van Dirk, haar enig kind, nooit kunnen verwerken. Ze heeft er ontzettend veel verdriet van gehad. Tot aan haar overlijden in 1997 droeg ze Dirk's zegelring, die nu in bezit is van haar nichtje Valerie Hamelinck.

23 oktober 2010 werd op de begraafplaats van Schoondijke een plaquette onthuld met de namen van 33 inwoners uit deze plaats, die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. De naam van Dirk ontbreekt hierop helaas, zoals u kunt zien op onderstaande foto.

Bron  foto: Omroep Zeeland

Bron: Archief van Sluis, Ludmilla van Santen en leden van  www.stamboomvragenforum.nl, Valerie Hamelinck.
Terug naar de inhoud