Martin Bloch (Engelandvaarder) - Prinses Irene Brigade

Ga naar de inhoud

Martin Bloch (Engelandvaarder)

Biografieën oud-leden
Martin Bloch werd op 22 december 1905 in Hannover geboren. In 1926 verhuisde hij naar Nederland, waar hij in de directie van de firma Huf kwam te werken.
Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog was zijn aanvraag voor de Nederlandse nationaliteit nog in behandeling.

Martin was Jood en hij moest zich dan ook in juli 1942 melden voor deportatie. Hij wachtte dit niet af en vluchtte via België en Frankrijk naar Spanje, waar hij aan boord ging van een schip naar Jamaica.
Aan boord van het schip raakte hij in gesprek met Benjamin Katz. Hij vertelde dat hij bij Huf had gewerkt, onder andere in de schoenen. Katz zei dat hij zijn dochter Eva moest ontmoeten, schoenen waren haar grote passie.

Benjamin Katz was een bekende kunsthandelaar uit Nederland. Na het uitbreken van de oorlog had hij met Adolf Hitler en Hermann Göring onderhandeld. In ruil voor meerdere schilderijen, waaronder een Rembrandt, kregen hij en zijn familie van 25 personen een vrijgeleide naar Spanje, begeleid door Willy Lages en Ferdinand aus der Fünten (zij maakten later deel uit van de zgn. Vier van Breda).
Martin ontmoette Eva en ze kregen een relatie.

Na aankomst van het schip in Jamaica werd Martin als Rijksduitser stevig ondervraagd door Ian Fleming, de bedenker van James Bond.
Op Jamaica had Martin met de familie Katz een redelijk gewoon leven, ver weg van het oorlogsgeweld. Uiteindelijk moest hij zich toch te melden voor de Nederlandse dienstplicht. Via New York reisde hij naar Canada, waar hij werd ingedeeld bij de Koninklijke Brigade Prinses Irene.

Toen Martin voor een functie binnen het leger naar Groot-Brittannië ging, reisde Eva hem achterna en ging in Londen werken voor de Nederlandse regering in ballingschap.
In juli 1946 zijn Martin en Eva in Londen getrouwd. Een week later reisden ze terug naar Nederland.

(Tekst: C. Hijzeler)
Terug naar de inhoud