Ramp met MS Abosso II - Prinses Irene Brigade

Ga naar de inhoud

Ramp met MS Abosso II

Rekrutering > Rekruten uit Zuid-Afrika
 
Een contingent personeel van de in Australië uit dienst gestelde onderzeeboten Hr.Ms. 'K IX' en Hr.Ms. 'K X', onder leiding van de luitenant-ter-zee der eerste klasse H.C.J. Coumou scheepten eind augustus 1942 in op de Westernland in Australië met eindbestemming Liverpool, om daar de nieuwe onderzeeboot "Haai" te gaan bemannen. In Kaapstad stapten ze over op de MV Abosso II. Toen de luitenant hoorde dat het schip zonder escorte zou varen en niet sneller was dan 14,5 knots, diende hij een protest in. Helaas zonder succes.  Behalve deze 33 mannen van de Koninklijke Marine stapten hier ook vijftig Zuid-Afrikaanse rekruten van het zevende contingent, o.l.v. luitenant W.M. Reuhl, aan boord. Het ongeëscorteerde koopvaardijschip, van de Britse Elder Dempster Line vertrok in de nacht van 8 op 9 oktober 1942 uit Kaapstad met nog steeds als eindbestemming Liverpool. Bovendien had het schip vier vrouwen aan boord van Nederlandse militairen, drie van mannen reeds in Engeland en één was de echtgenote van een opvarende. Op 29 oktober 1942 werd het schip in de Noord-Atlantische Oceaan tussen New Foundland en Ierland door de Duitse onderzeeboot U 575 tot zinken gebracht. Lt. Coumou en vier van zijn mannen zagen kans om m.b.v. een lekke reddingsboot (nr. 5) twee dagen lang in een ruwe zee te overleven. Zij waren met 26 anderen, waaronder geen van de rekruten, de enige overlevenden die door de Britse kanonneerboot HMS Bideford werden opgepikt. Het knalrode zeil van de reddingsboot bleek uiteindelijk hun redding te zijn geweest.
 
Overigens waren het, op één lid van de Prinses Irene Brigade na, 'rekruten' waarvan nog niet vaststond dat zij zouden worden ingedeeld bij de Irene Brigade. Deze uitzondering was J. Hoogland, die per toeval met dit contingent meereisde.

Bijgaand de lijst van de Oorlogsgravenstichting. Let op, er was een man als  passagier aan boord, die geen rekruut was, maar een zeeman.


Allen:  7e Det. Zd. Afrika
# : 7e Det.  Zd. Afrika Kon. Brig. Prinses Irene. (deze gegevens berusten op informatie van  het Ministerie van Oorlog en is deels van familie)
1x: Mil. Onderdeel  K.V.> Deze man was een passagier op de Abosso
Terug naar de inhoud