W. van Hage - Prinses Irene Brigade

Ga naar de inhoud

W. van Hage

Erelijst gesneuvelden > Namenlijst slachtoffers Engeland
Achternaam: Hage
Tussenvoegsels: van 
Voornamen: Wilhelmus 
Voorletters: W. 
Rang: Korp.     
Mil. onderdeel: Kon.Ned.Brig.Prinses Irene     
Geboorteplaats: Sassenheim 
Geboortedatum: 11-08-1917 
Overlijdensplaats: Manchester, Lancashire 
Overlijdensdatum: 24-02-1941 
Begraafplaats: Nederlands ereveld Mill Hill te Londen Gemeente Londen  
Provincie: Middlesex
Land: Verenigd Koninkrijk 
Vak: B 
Rij: 9 
Nummer: 3


De ouders van de in Sassenheim geboren Wilhelmus ("Willem") van Hage waren slager Maarten van Hage (Lisse 25-5-1876 - Sassenheim 10-2-1948) en Maria Jacoba Bergman (ovl.19-12-1918). Maarten hertrouwde daarna met Christina Hulsbosch. Ze woonden in Sassenheim op de Hoofdstraat 172

Bron foto: W. van Hage

Willem was een bollenkweker en salesman en vertrok op 20-jarige leeftijd met de SS Black Condor vanuit Rotterdam naar de V.S.. Hij kwam hier aan op 24 januari 1938. Willem kreeg als tijdelijk bezoeker met een visum, toegang tot 1 juni 1938. Volgens bovenstaand papier sprak hij Nederlands, Engels en Duits en kon lezen en schrijven. Willem was blond, speelde graag piano en reed motor.
Het is niet bekend wanneer en op welke wijze hij bij de Prinses Irene Brigade is gekomen. Waarschijnlijk is hij gerekruteerd toen voor alle Nederlanders die in het buitenland woonden de dienstplicht gold. Het aantal dienstplichtige Nederlanders dat in augustus 1940 in Canada woonde, bedroeg slechts 508 mannen. Dit land was echter niet de enige bron van potentiële rekruten. Ze werden ook gerekruteerd uit de V.S. en diverse landen uit Midden- en Zuid-Amerika, waar Nederlanders woonden of naartoe gevlucht waren. Tegen januari 1944 werden er in totaal 1176 mannen, waarvan 416 uit Canada, de Nederlandse Antillen en Suriname, gerekruteerd.
Het wervingsbureau mocht van de Canadese overheid geen personen werven, die voor het landsbelang (oorlogsindustrie) onmisbaar waren. Voor meer informatie hierover klik hier.
Op 11 november 1940 trouwde "Bill", zoals hij in Engeland werd genoemd, in het Engelse Penzance, Cornwall, met Sylvia T Uren. Het stel is niet lang getrouwd geweest, want Willem overleed, in het bijzijn van zijn vrouw, op 24 februari 1941 aan een acute verstopping van zijn dikke darm in een militair ziekenhuis in Urmston, nabij Manchester.

Met dank aan leden www.stamboomvragenforum.nl, met name Ludmilla van Santen.
Terug naar de inhoud