Burgt, W.C. v.d. - Prinses Irene Brigade

Ga naar de inhoud

Burgt, W.C. v.d.

Erelijst gesneuvelden > Namenlijst slachtoffers Veldtocht
Achternaam: Burgt
Tussenvoegsels: van der
Voornaam: Wilhelm Christian
Voorletters: W.C.
Rang: Sergeant
Mil. Onderdeel: Kon.Ned.Brig.Prinses Irene
Geboorteplaats: Terschelling
Geboortedatum: 11-04-1923
Overlijdensplaats: Overloon
Overlijdensdatum: 16-10-1944  
Begraafplaats: Overloon War Cemetery Gemeente Boxmeer
Provincie: Noord-Brabant
Land: Nederland
Vak: IV
Rij: D
Nummer:13     

Foto: G. Berkers

De ouders van Wilhelm ("Wil") waren de uit Velsen afkomstige machinist/stuurman Jacobus van der Burgt (1893-1991) en de uit Schoonoord (Dr.) afkomstige onderwijzeres Jacoba Vossers (*1893). Haar vader was van 1898 tot 1922 Nederlands Hervormd predikant  "op West" op het eiland Terschelling en er is daar nog steeds een Christelijke Daltonbasisschool naar hem vernoemd.
Jacobus had op Terschelling de Zeevaartschool gevolgd. Hij trouwde met Jacoba Vossers op 2 januari 1919
op Terschelling en ze kregen daar samen vier kinderen: Jacobus Gerrit van der Burgt (*1919- ?), Gerrit Johan van der Burgt (*1921-?), Wilhelm Christian (Wil) van der Burgt (1923-1944) en tenslotte Dorette Antonia Ida van der Burgt (*1925).

Wil met zijn zusje Dorette in 1927 (Bron: Fam. Geldoff)


v.l.n.r Gerrit, Dorette, Jacobus en Wil ong. 1934 (Bron: Fam. Geldoff)

De vader van Wil solliciteerde als docent aan de Zeevaartschool De Ruyter in Vlissingen en werd aangenomen. Het gezin woonde vanaf 1930 achtereenvolgens in Vlissingen, Veere en tenslotte in Kamperland, gem. Wissenkerke. Op last van de Duitse overheid verhuisde de Zeevaartschool in de oorlog naar Nijmegen en de familie Van der Burgt verhuisde daar in 1944 ook naartoe en woonde er op Kerkpad 6 te Nijmegen.
Wil had ondertussen met goed gevolg het gymnasium doorlopen en werkte daarna als waterbouwkundige bij Rijkswaterstaat.

Controlelijst (bron: G.W. Berkers)


Overlijdensverklaring van de Royal Ulster Rifles (bron: G.W. Berkers)

Wil van der Burgt in 1944 Bron C. Geldoff

Op 6 oktober 1944 meldde de toen 21-jarige Wil zich 'als vrijwilliger op de voet van een gewoon dienstplichtige' aan bij de Prinses Irene Brigade. Omdat hij verschillende talen sprak, werd hij door de Brigade direct als tolk-vertaler gestationeerd bij het Britse 2e Bataljon Royal Ulster Rifles. Dat stond onder commando van Luitenant-Kolonel I.C. Harris. Dit bataljon was onderdeel van de Britse 9e infanterie Brigade. Hun opmars verliep in september 1944 voorspoedig tot net ten noorden van Venlo, bij het plaatsje Overloon. Hier raakten ze in een zware strijd gewikkeld met de Duitsers die zich daar hadden verschanst. Er vond een grote tankslag plaats en de plaatselijke bevolking sloeg op de vlucht.
Het was de taak van Wil om Duitse krijgsgevangenen te verhoren en in die functie bevond hij zich direct aan het front.
De Amerikanen zetten de aanval in en werden na negen dagen felle strijd afgelost door de Britten.


Tijdelijke begraafplaats aan de Bossenhoek. Links het graf van Wil. Bron: C. Geldoff

Op 12 oktober brak de hel los toen 300 Britse kanonnen en 50.000 granaten Overloon compleet verwoestten. Op 15 oktober 1944, tijdens de strijd tussen Overloon en Venray, raakte Van der Burgt zwaar gewond bij een Duitse mortieraanval. Hij werd overgebracht naar het Britse noodhospitaal in de toenmalige boerderij “De Bloem” aan de Bossenhoek en overleed daar de volgende dag. Wil werd samen met nog zes andere gesneuvelde Britten, tijdelijk begraven aan de bosrand.
Het duurde nog enkele dagen voor de laatste weerstand van de Duitsers werd gebroken en Venray e.o. op 18 oktober werd bevrijd door de Britten. Vervolgens konden die weer aan hun opmars beginnen.
De ouders van Wil plaatsten op 27 oktober 1944 een overlijdensannonce in De Gelderlander: "In het strijdgewoel nam God van ons, onze zoon".
Op 29 mei 1947 werden de stoffelijke resten van Van der Burgt en de zes Britten herbegraven op het British War Cemetery te Overloon. Ondanks zijn Nederlanderschap is hij als enige niet-Brit hier begraven.

Overlijdensadvertentie van Wil

Vluchten uit Overloon op last van de bezetter. Klik hier voor 9 getuigenverklaringen van mensen die de evacuatie uit Overloon hebben meegemaakt.

Op 28 augustus 2021 heeft de Stichting Overloon War Chronicles een zeer geslaagde Wil van der Burgt-dag georganiseerd. Klik hier voor meer info hierover en klik hier voor een video van Dennie Hendriks, met daarop een gedetailleerd overzicht van deze dag.

Bron: Ludmilla van Santen en leden van www.stamboomvragenforum.nl en Leo Janssen en Carla Geldoff


Terug naar de inhoud