Levi, A.
Erelijst gesneuvelden > Namenlijst slachtoffers Veldtocht
Achternaam: Levi (schuilnaam Max Rodrigues)
Voornaam: Abraham
Voorletters: A.
Rang: Sold.
Mil. Onderdeel: Kon.Ned.Brig.Prinses Irene
Geboorteplaats: Assen Geboortedatum 30-07-1910
Overlijdensplaats: Brussel, provincie Brabant (Gewond geraakt in Broekhoven)
Overlijdensdatum: 31-10-1944
Begraafplaats: Stedelijke Begraafplaats Evere te Brussel
Gemeente: Brussel
Provincie: Brabant
Land: België
Vak: 10
Rij: 18
Nummer: 36
Bron foto grafsteen: OGS
Greta en Bram in november 1940 te Groningen
Greta Cato Mendels was geboren op 30 december 1910 in Almelo. Midden jaren dertig was ze als verpleegster werkzaam in Amsterdam. In 1937 trouwde ze hier met de uit Assen afkomstige Bram Levie. Op de trouwakte werd echter een fout gemaakt: er werd een ‘e‘ weggelaten en sindsdien was het ‘Levi’ in plaats van ‘Levie’, zoals de familienaam eigenlijk luidde. Ze woonden op de Kloosterstraat 14 in Assen, waar op 14 oktober 1940 een doodgeboren kindje ter wereld kwam.
Abraham ("Bram") was vertegenwoordiger bij de manufacturen- en stoffengroothandel van zijn vader, Jozeph Benjamin Levie uit de Pellikaanstraat 25 in Assen. Greta en Bram zagen in 1941 geen toekomst meer in Nederland en wilden het land uit vluchten. Via via kwam Bram in contact met de 24-jarige stoffenhandelaar, en tevens districtsleider van de OD, Johannes Jannes uit Utrecht. Hij zorgde ervoor dat Bram en zijn vrouw deel konden uitmaken van een groep die per schip Nederland wilden verlaten. Zonder bagage en zonder medeweten van de familie, vertrokken ze op 19 november 1941 vanaf het station Assen naar een verzamelpunt in Utrecht. Hier ging de reis op 21 november 1941 verder naar Hoek van Holland. (Voor meer info over hun 68-urige reis: zie vlucht met marinier Anton Loontjes bij Engelandvaarders elders op deze website)
Van 14 december 1941 tm. 25 maart 1942 werd hij naar het Detachement in Londen geplaatst. Eind juni 1942 kwam hij bij het detachement Commando's van de PIB terecht. Hij nam uit veiligheidsoverwegingen op 30 september 1942 de schuilnaam Maximiliaan Rodrigues aan.
Vanaf 10 juni 1943 diende Bram bij de artillerie van de Brigade in Wolverhampton.
Hij vertrok op 24 augustus 1944 met de Brigade naar Normandië en kwam hiermee eind oktober aan bij Tilburg........
Vanaf 10 juni 1943 diende Bram bij de artillerie van de Brigade in Wolverhampton.
Hij vertrok op 24 augustus 1944 met de Brigade naar Normandië en kwam hiermee eind oktober aan bij Tilburg........
De Duitsers hadden bij het gehucht Broekhoven, nabij Tilburg, aan het riviertje de Oude Ley een vooruitgeschoven verdediging ingericht en beschikte over goede pantserafweerwapens. Door het drassige en zeer open terrein en door de gevreesde 88 mm kanonnen van de Duitsers konden de tanks niet verder oprukken. Desondanks rukte op 25 oktober 1944 de 2e gevechtsgroep (o.l.v. kapitein van de mariniers H. Arends) onder zwaar artillerie- en mortiervuur op, maar werd ten zuiden van de Leij tot staan gebracht. Ondanks herhaalde pogingen, lukte het niet om over de Leij te komen. Het zwaartepunt van de Duitse verdediging lag in en om een groot fabriekcomplex van Verschuuren-Piron bij Broekhoven, welk complex niet veel last ondervond van het Engelse artillerievuur.
De scoutcars werden teruggehaald naar het Recce-hoofdkwartier, maar zij werden daar 'uitgepeild' en bedolven onder een spervuur van de Duitse artillerie. Hierdoor sneuvelde G.Dijkstra en vielen zeer veel gewonden. Infanteristen konden op een gegeven moment ook niet verder meer en groeven zich in. Nadat krachtig artillerie- en mortiervuur op de Duitsers werd afgegeven, werd de vooruitgeschoven vijandelijk post uitgeschakeld ten koste van nog eens vier doden (W.G. Veerman, J. Buytelaar, E. Alvares en A. Berkleij) en een groot aantal gewonden, w.o. Abraham. Hij werd overgebracht naar een ziekenhuis in Brussel, waar hij op 31 oktober 1944 aan zijn verwondingen overleed. Bram is op 3 november 1944 begraven op het burgerkerkhof in Evere in Brussel. Zijn familie werd pas eind april 1945 over zijn dood ingelicht.
De enige broer van Abraham Levi, Henri, was geboren op 13 juni 1914 in Assen. Hij woonde in Groningen op de Gedempte Zuiderdiep 56a. Hij kwam op 13 maart 1943 in concentratiekamp Sobidor om het leven.
Greta Cato Levi-Mendels keerde op 23 oktober 1945 met haar twee jaar oude zoon Ronald Bernhard "Ronnie" terug naar Nederland en woonde tot aan haar overlijden in 2002 in Utrecht.
Bron foto's: H. Dijkhuizen